PKW ogłosiła pełną listę kandydatów na prezydenta

[2020-04-09 23:02:59]

Z dniem dzisiejszym zakończył się proces rejestracji kandydatów na prezydenta przez Państwową Komisję Wyborczą. Dziesięciu kandydatów zebrało ponad 100 tysięcy podpisów i będą oni widnieć na kartach wyborczych, podczas planowanych na 10 maja wyborów prezydenckich, które mogą jednak z uwagi na epidemię koronawirusa odbyć się później. Nowością tych wyborów może być po raz pierwszy zastosowanie szerokiego głosowania w drodze korespondencyjnej.
W tej chwili kandydatami na prezydenta, legalnymi w świetle prawa, są:
1. Robert Biedroń, popierany przez partie: Wiosna Roberta Biedronia, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Lewica Razem i Polska Partia Socjalistyczna;
2. Krzysztof Bosak, popierany przez konfederacyjną partię polityczną Konfederacja Wolność i Niepodległość, w skład której wchodzi m.in. Partia KORWIN i Ruch Narodowy;
3. Andrzej Duda, obecny prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, popierany przez takie partie, jak Prawo i Sprawiedliwość, Solidarna Polska oraz Porozumienie J. Gowina;
4. Szymon Hołownia, były dziennikarz TVN i publicysta katolicki;
5. Marek Jakubiak, przedsiębiorca z branży piwnej, były członek ruchu Kukiz'15, przewodniczący partii politycznej: Federacja dla Rzeczypospolitej;
6. Małgorzata Kidawa-Błońska, popierana przez Koalicję Obywatelska, członkini zarządu Platformy Obywatelskiej,
7. Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący Polskiego Stronnictwa Ludowego, popierany również przez ruch Koalicja Polska, złożony z części zwolenników Kukiza oraz byłych parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej;
8. Mirosław Piotrowski, przewodniczący partii Ruch Prawdziwa Europa, były członek Ligii Polskich Rodzin, związany z Radiem Maryja;
9. Paweł Tanajno, przedsiębiorca i polityk, w przeszłości związany z takimi partiami lub ruchami, jak Platforma Obywatelska, Ruch Poparcia Palikota, Demokracja Bezpośrednia i Kukiz'15. Podobnie jak Andrzej Duda, również startował w wyborach prezydenckich 2015 roku;
10. Stanisław Żółtek, krakowski polityk Unii Polityki Realnej i innych inicjatyw związanych z Januszem Korwinem-Mikke; silnie poróżniony ze swoim dawnym mentorem i z Konfederacją Wolność i Niepodległość.

Tomasz Rysz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.