Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.