David Graeber nie żyje

[2020-09-03 22:13:00]

W wieku 59 lat zmarł David Graeber, amerykański antropolog ekonomiczny i społeczny, publicysta i aktywista anarchistyczny.

Pochodził z nowojorskiej rodziny robotniczej. Był związany z London School of Economics, wcześniej m.in. wieloletnim pracownikiem Yale University. Naukowo zajmował się m.in. teoriami wartości, koncepcją długu, fenomenem bullshit jobs (prac bez sensu), kwestią dochodu podstawowego. Jest autorem wydanych w Polsce przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej książek: "Utopia regulaminów. O technologii, tępocie i ukrytych rozkoszach biurokracji" (2016), "Dług: Pierwsze pięć tysięcy lat" (2018) oraz "Praca bez sensu. Teoria" (2019).

Jako działacz antykapitalistyczny angażował się w protesty przeciwko światowym szczytom ekonomicznym. Był jednym z inicjatorów ruchu Occupy Wall Street i autorem hasła „My jesteśmy 99%”. Należał do związku zawodowego Industrial Workers of the World.

wch

fot. Guido van Nispen;Wikimedia Commons

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmarł Upton Sinclair, amerykański pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grzęzawisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-sędziowie stosunkiem głosów 3:2 uznali, że Pinochetowi nie przysługuje immunitet, wobec czego może być aresztowany i przekazany hiszpańskiemu wymiarowi sprawiedliwości.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.