Wenezuela: Rozpoczęto badania kliniczne nad szczepionką przeciwko koronawirusowi

[2020-10-15 16:53:16]

Władze wybrały wolontariuszy do wzięcia udziału w badaniach klinicznych rosyjskiej szczepionki przeciwko koronawirusowi o nazwie Sputnik V.

Jak twierdzi prezydent Nicolas Maduro do badań zgłosiło się 2000 ochotników. Według rządu wśród wolontariuszy znalazły się syn i starsza siostra prezydenta.

Maduro dodał również, że do kraju za niedługo ma przybyć transport z kilkoma tysiącami dawek chińskiej szczepionki na COVID-19. Kiedy zakończy się trzecia część prób klinicznych szczepionek rosyjskich i chińskich, Światowa Organizacja Zdrowia i Panamerykańska Organizacja Zdrowia wydadzą pozwolenie na rozpoczęcie masowych szczepień. Myślę, że stanie się to w okolicach kwietnia." - powiedział.

wch

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.