Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Komentowany tekst

Małpa i brzytwa

a dlaczego Kolego Autorze nie można prościej ?

Złoty cielec opanował współczesne elity...
a wystarczy tak niewiele.

Recepta moja na życie ... żyj i daj innym ludziom żyć bo człowiek to boska maszyna.
Kasy nie zabierzesz za sobą na tamten Świat...

a zostaje po człowieku
ślad czy pamięć dobrych uczynków lub pamięć łajdactwa.

Człowiek ma wolną wolę ale warto powalczyć by po nas zostały dobre wspomnienia.

autor: JJC, data nadania: 2018-03-28 22:53:45, suma postów tego autora: 1582

Pisze Autor: " Chodzi o to aby wiedzieli po co to robią, żeby myśleli samodzielnie i nie poddawali..

... się jednowymiarowości dzisiejszego świata (przed czym ostrzegał już Herbert Marcuse). Ale do tego jest potrzebna gruntowna, wielowymiarowa, powszechnie dostępna edukacja, nie nastawiona na zysk, zabawę, infantylizm i bezmyślną rozrywkę."
*
Racja , panie Autorze, ale to i tak nic nie da, bo jeśli nawet uda nam się nie umrzeć w rozbłysku nuklearnym, to gwarantowanym przeznaczeniem ludzkości jest "bagno Calhouna "

A nie komunistyczny raj!

autor: tarak, data nadania: 2018-03-29 01:27:58, suma postów tego autora: 3241

*Kultura wyjałowionego śmiechu*

pisze autor i dalej:
*(tak można to za Huxleyem spuentować) rodząca się z banalizacji, infantylizmu, huraganu informacyjnego, będąca na te zjawiska odpowiedzią (z tytułu osobowych braków analityczno-percepcyjnych) towarzyszy bałwochwalczemu kultowi już nie tyle pieniądza, zysku czy rynku, ale ich hybrydy - banków, stóp procentowych, kart kredytowych, hoss, bess, kredytów itd. Czyli bankowości i finansów. Tu tkwi clou pojęcia „finansopol” lub „banksterstwo”.*

Tutaj autor dostrzegł zjawisko podobnie jak i ja to odbieram odkąd zacząłem uczestniczyć w ogólnonarodowej debacie o wszystkim. Rzeczywistość staje się groteską, oby nie przepoczwarzyła się w tragedię. Ale to już temat dla młodszych pokoleń. Wydaje się jednak, że dla zachowania równowagi potrzebne będą zasadnicze zmiany przynajmniej na rynkach wartości i elit ;)

autor: Adrem63, data nadania: 2018-03-29 08:27:26, suma postów tego autora: 2307

Każda władza ma chęć do uczenia tego co

co ułatwi im rządzenie. W naszym grajdole niezbyt "rozumnie patriotyczna" władza prawie zawsze zaczyna od zmiany programu nauczania.Rezultatem jest krótkotrwałość tego programu i gwałtowne obniżanie poziomu wiedzy ogólnej które jest bardzo przydatne do propagowania swoistych "mądrości " przez rządzących i w rezultacie indoktrynację tych którzy zamiast dążyć do naukowej wiedzy zmagają się z natłokiem sprzecznych informacji i chaosem organizacyjnym. Zaczynam powoli dostrzegać luksus krótkości swego życia gdy głupota ścigająca sie z arogancją spycha Polskę do poziomu neandertalczyków. Prestiżowe osiągnięcia w wyścigach o najlepiej zagrany mecz,najlepszy taniec,najlepszą zupę i inne bardzo zmuszające do wysiłku intelektualnego "masy" są bardzo skuteczne przy wyborach reprezentantów naszej władzy. Patrzę na tą naszą przaśną rzeczywistość i widzę jak blichtr i powierzchowność króluje chyba już wszędzie a kiczowata TV kreuje "kulturę" masową...

autor: bambosz0, data nadania: 2018-04-01 11:16:56, suma postów tego autora: 1835