Należy podziękować "Towarzyszom", że tak dzielnie walczą z lewicowym odchyleniem nowego przewodniczącego, który werbalnie, pod publiczkę próbuje ciągnąć Sojusz Liberalnych Degeneratów na lewo.
Dobrze, że pozbawiają złudzeń potencjalny elektorat. Dzięki nim może już nikt się nie nabierze na jakąkolwiek antyklerykalną (a więc lewicową) retorykę, za którą i tak nigdy nie poszłyby żadne działania, inicjatywy ustawodawcze itp.
Brawa za tą szczerość i odwagę! Oni nie pozwolą zakłamywać i zniekształcać prawdziwego oblicza tej zdychającej partii. Oblicza bez żadnej lewicowej rysy...
a kto jest tchórzliwą marionetką czarnej mafii
Oczywiście z SLD nie wiąże wielkich nadziei,ale przynajmniej Napieralski jest antyklerykalny w przeciwieństwie do przykościółkowego Oleja i starych postpezetpeerowskich "klęczników" takich jak Janik czy Szmajdziński
Do nastoletnich lewaków: w jaki sposób zginął Spartakus, jeden z symboli lewicy?
Po co tacy posłowie i samorządowcy w ogóle wiązali się z lewicą? Kto ich wpuścił na listy wyborcze? Dlaczego nie stworzyli własnej uczelni, tylko lansują KUL? Dlaczego ta piąta kolumna blokuje proces odrodzenia ich własnej partii?
Czym oprócz idiotycznych wypowiedzi w nudnej komisji może pochwalić się ta posłanka?
Mam nadzieję, że Grzegorz Napieralski oleje te nędzne wycia i oprócz uderzenia w przywileje i roszczenia kościelne zacznie również walkę o prawa pracowników do godnego wynagrodzenia.
Panie przewodniczący: psy szczekają, ale karawana musi iść dalej!
albo i więcej. No i oczywiście przeprowadzenie dogłęgnych dyskusji ideologicznych
Przecież w SLD jest kupa konserwatystów-neoliberałów, którzy tylko ze względu na swoją przeszłość nie mogli zapisać się do PO... Mimo wszystko Napieralski wprowadził jakiś postęp, pozycja Kościoła w Polsce to źródło nierówności i niesprawiedliwości, także ekonomicznych...
sprawcy pełzającej klęski SLD. Powinni jak najszybciej odejść. Z takim obciążeniem ta partia nigdy nie przekroczy 10 % poparcia.
sugerujesz ze z ostrzejszym kursem antyklerykalnym SLD zdobedzie znacznie wieksze poparcie?
Nie wieze w SLD ale bezideowość starych "baronów" SLD jest obrzydliwa,nawet buddystami by zostali byle przy złobie.toń,toń SLD jak naj prędzej
w tym, co robi i mówi publicznie Napieralski. Po prostu próbuje wracać do korzeni i to zaledwie tych powierzchniowych a nie tych głębokich. Jężeli więc niektórym członkom SLD już nawet to się nie podoba, to zgodnie z tym, co zapowiadają, powinni wystąpić z partii. A właściwie, to partia powinna się ich pozbyć, jak załoga balonu, który się wzbija, balastu. Wtedy SLD odzyska twarz, stanie się ideologicznie jednoznaczne. I dopiero na tle takiego SLD będzie można ocenić, jak silnie w Polsce zakorzeniona jest lewica. Dopóki zaś SLD jest ani takie ani siakie, elektorat ten musi siedzieć w domu, bo nie ma się za kim opowiedzieć. Czy Napieralski da temu elaktoratowi sznsę, przyszłość pokaże.
Bagno,nawet drobnych korekt się boją.Czy Napieralski działa szczerze to inna sprawa,ale reakcja lokalnych bonzów jest znamienna.
Odnośnie do religii - katolickiej czy innej - nasza postawa, jako komunistów, jest taka, że jest to reakcyjny przesąd przeciwstawny marksistowskiemu materializmowi. Walczymy o oczyszczenie edukacji publicznej i polityki z religii. Religia dostarcza moralnego usprawiedliwienia dla wyzysku i reakcyjnych przesądów. Odwodzi ona robotników od walki w stronę pobożności i zgody na burżuazyjną władzę. Jednak wierzeń religijnych nie można "znieść" dekretem rządowym; obumrą one dopiero gdy materialna nędza zostanie przezwyciężona, a uciskane masy nie będą dłużej czuły potrzeby uciekania się do nadprzyrodzonego, by zapewniło to, co w społeczeństwie kapitalistycznym jest nieosiągalne - nadzieję na lepsze życie, o której dziś miliardy ludzi mogą tylko marzyć w fantazjach na temat "niebios".
...przejść do LPR. Nie jestem przeciwnikiem krzyża, jest to symbol bardzo ważny dla wierzących. Krzyż mi nie przeszkadza w prywatnych mieszkaniach, w miejscach skupień religijnych.
W miejscach publicznych nie powinno być żadnych symboli religijnych, ani innych stowarzyszeniowych bo wtedy taki symbol jest emblematem dominującego ugrupowania.
SLD powinno dążyć do faktycznego rozdziału państwo/kościół, do zerwania Konkordatu w obecnej, mocno niesprawiedliwej wersji, oraz wprowadzenia podatku kościelnego i kas fiskalnych przy rozliczeniach usług.
SLD powinno przywrócić normalne stosunki Państwo/Kościół.
Religia w szkołach o ile mogłaby zostać, to tylko na zasadzie - po godzinach lekcyjnych i każde wyznanie prowadzi ją we własnym zakresie (katechetki na etatach kościelnych, nie szkoły).
Józef Brzozowski Żory.
To bardzo prawdopodobne. Na kontynuacji polityki Millera i Kwaśniewskiego stracą na pewno.
Czy słyszysz ten wrzask z piekła rodem?
Ja słyszę.
Jestem emerytowanym górnikiem, do wrzasku uszy mi przywykły. Wrzask z piekła rodem jest mi tak samo obojętny jak spienione fale styksu. Najwyżej mnie nie pochowają na poświęconej ziemi - wisi mi to.
absolutnie podzielam twoje zdanie.
oryginalna teza. Akurat w czasach Millera i Kwasniewskiego SLD miala najwieksze poparcie w historii wlasnie dlatego ze wyciszyli antyklerykalne wojenki.
Jestes miw stanie podac pjakikolwiek przyklad ugrupowania politycznego w Polsce, ktore dzieki antyklerykalizmowi zdobyloby poparcie?>
Zastanów się, dlaczego to poparcie przeminęło z wiatrem.;-)
W kampaniach wyborczych ten temat prawie nie istniał, prawdopodobnie ze strachu przed koalicją legendarnych "proboszczów z amboną" i springerowskich klerykałów.
Dziś całe SLD płaci za spokój rządu Millera.
Po Kwaśniewskim nie spodziewaj się cudów, on traktuje rzekome kompromisy z kościołem jak własne dzieci i będzie ich bronił jak niepodległości.