USA: Joe Biden kandydatem Partii Demokratycznej na wiceprezydenta

[2008-08-24 01:12:57]

Barack Obama wybrał senatora Joe Bidena z Delaware jako swego kandydata na wiceprezydenta. Oficjalne ogłoszenie poprzedził przeciek do mediów.

Był on jednym z trzech finalistów (obok senatora Evana Bayha z Indiany i gubernatora Wirginii Tima Kaine'a).

65-letni Biden jest szóstym senatorem pod względem stażu (po Robercie Byrdzie, Edwardzie Kennedym, Danielu Inouye, Tedzie Stevensie i Pete Domenicim) i zarazem czwartym demokratą. Po raz pierwszy wybrano go w 1972 roku, kiedy miał niespełna trzydzieści lat (konstytucyjny pułap wiekowy). Pokonał wówczas niespodziewanie popularnego republikanina J. Caleba Boggsa. Obecnie piastuje mandat szóstą kadencję i w listopadzie będzie się ubiegał równocześnie z kampanią wiceprezydencką o siódmą.

W Senacie pełnił rolę przewodniczącego komisji sprawiedliwości (1987-1995), a obecnie spraw zagranicznych (od 2007 roku; poprzednio w latach 2001, 2001-2003).

Biden ubiegał się o nominację prezydencką dwukrotnie: w 1988 i 2008 roku. Jego pierwsza kampania załamała się na skutek oskarżeń o plagiat przemówienia ówczesnego lidera brytyjskiej Partii Pracy Neila Kinncocka. Dwadzieścia lat później wycofał się po kiepskich wynikach w konwentyklach w Iowie.

W wypadku zwycięstwa Biden będzie pierwszym wiceprezydentem wyznania katolickiego i pierwszym z maleńkiego stanu Delaware.

Krzysztof Pacyński

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.