Niemcy: Atak na siedzibę SPD?

[2017-12-25 18:37:48]

Samochód staranował w wigilijny wieczór wejście do centrali Socjaldemokratycznej Partii Niemiec w Berlinie. Pojazd przedarł się do holu i stanął w płomieniach. Pożar szybko ugasiły jednak tryskacze zainstalowane w budynku.

58-letni kierowca auta marki Peugeot twierdzi, że chciał popełnić samobójstwo. Doznał lekkich obrażeń głowy. Przewieziono go do szpitala.

Dochodzenie w sprawie zajścia przejął miejscowy oddział Federalnego Urzędu Kryminalnego (BKA). Śledczy wychodzą na razie z założenia, że chodziło o próbę podpalenia, gdyż w samochodzie znaleziono m.in. kanistry z benzyną i środki przyspieszające wybuch i rozwój pożaru.

Lider SPD Martin Schulz napisał w poniedziałek na Twitterze: Wczoraj wieczorem samochód rąbnął w centralę naszej partii. Zostały w nim znalezione substancje, przy których pomocy można wzniecić pożar. Szczegółów jeszcze nie znamy. Ale nieskończenie się cieszę, że nikt z partyjnych koleżanek i kolegów nie doznał obrażeń.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.