GUS: Wciąż olbrzymia skala śmieciowego zatrudnienia

[2018-01-03 14:48:38]

Chociaż w ostatnich miesiącach znacznie spadła stopa bezrobocia w Polsce, dużą część rynku pracy stanowią niestabilne, nisko-płatne formy zatrudnienia. Jak pokazują dane GUS, wciąż mamy do czynienia z olbrzymią skalą samozatrudnienia i umów cywilno-prawnych. Ponadto wzrosła liczba osób, które otrzymują płace nie przekraczające minimalnego wynagrodzenia i zwiększyła się skala samozatrudnienia,a na dodatek Polska wciąż pozostaje liderem odnośnie umów na czas określony. Mamy też bardzo rozwiniętą szarą strefę, a wielu młodych ludzi ciężko pracuje w ramach niskopłatnych staży. Jednocześnie uzwiązkowienie wynosi zaledwie kilkanaście procent, a raporty Państwowej Inspekcji Pracy dowodzą, że skala łamania praw pracowniczych jest gigantyczna. W świetle tych danych trudno się zgodzić z tezą liberalnych ekonomistów, zgodnie z którą mamy w Polsce rynek pracownika.

Piotr Szumlewicz

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Główny Urząd Statystyczny pod koniec 2016 r. wynagrodzenie nie przekraczające ówczesnej płacy minimalnej (1850 zł brutto) otrzymywało 1465 tys. osób, czyli 13% ogółu zatrudnionych na umowę o pracę. W 2015 r. takich pracowników było 1357 tys. Dane obejmują nie tylko podmioty zatrudniające 10 osób i więcej, ale również mikroprzedsiębiorstwa.

Przy podziale sekcje PKF wśród osób zarabiających płacę minimalną lub mniej najliczniejszą grupę stanowili pracownicy zatrudnieni w sekcji „Handel; naprawa pojazdów samochodowych oraz „zakwaterowanie i gastronomia” – 485 tys. (24% zatrudnionych), przemysł – 331 tys. (11%) i „budownictwo” – 199 tys. (31%). Nieco mniej pracowników pobierających tak niskie pensje było w sekcji „Działalność w zakresie usług administrowania i działalność wspierająca” – 117 tys. (24%) oraz „Transport i gospodarka magazynowa” – 104 tys. (15%). W „pozostałych rodzajach działalności” było 229 tys. pracowników (6%).

GUS poinformował też, że pod koniec 2016 r. 1,15 mln osób prowadziło pozarolniczą działalność gospodarczą, nie zatrudniając pracowników na podstawie stosunku pracy (tzw. „samozatrudnieni”). W latach 2012-2015 liczba ta utrzymywała się na niezmienionym poziomie 1,1 mln osób, a w 2016 r. wzrosła o ok. 4,5%.

Ponadto w 2016 r. 1,25 mln osób, które nie są nigdzie zatrudnione na podstawie stosunku pracy, zawarło umowę zlecenie lub umowa o dzieło. W stosunku do 2015 r. liczba ta zmniejszyła się o około 4%.

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.