GUS: Duży wzrost cen żywności

[2018-01-17 15:31:20]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w grudnia ubiegłego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do listopada 2017 roku wzrosły o 0,2% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.), a w porównaniu z grudniem ubiegłego roku wzrosły o 2,1%. W listopadzie roczna inflacja wynosiła 2,5%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 5,4% (w tym żywności 5,8%), restauracji i hoteli – 2,8%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,6% (w tym nośników energii – 2,6%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,8% oraz transportu – o 0.8%.

W porównaniu z listopadem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 0,7%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2017 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 2,0% (wobec spadku o 0,6% w analogicznym okresie 2016 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,7 pkt proc. Najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – o 4,2% (w tym żywności – o 4,6%) oraz transportu – o 3,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – o 7,2%). Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 5,2%

Z cen żywności najbardziej podrożało masło – o 31,0%. Znacznie wzrosły też ceny owoców – o 8,0%, produktów z grupy „mleko, sery i jaja” – o 5,9% (w tym jaj – o 12,9%), jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 5,9%, cukru – 5,5% mięsa – o 4,8% (w tym mięsa wieprzowego – o 8,6%).

Piotr Szumlewicz

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.