USA: Zawieszenie działalności władz federalnych

[2018-01-21 00:59:25]

W nocy z piątku na sobotę nastąpiło zawieszenie działalności instytucji federalnych. Jest to wynik nieuchwalenia przez Senat prowizorium budżetowego, które umożliwiało ich finansowania przez kolejny miesiąc.

Republikanom nie udało się zebrać w Senacie 60 głosów koniecznych do uchwalenia prowizorium budżetowego. W rezultacie rząd federalny z braku pieniędzy na dalszą działalność rozpoczął „zawieszanie” (shutdown) swojej działalności.

Do fiaska doszło mimo trwających do ostatniej chwil intensywnych, zakulisowych negocjacji między republikanami i demokratami i pomimo interwencji prezydenta Donalda Trumpa.

W głosowaniu za kolejnym przedłużeniem prowizorium budżetowego głosowało 50 senatorów, w tym pięciu z Partii Demokratycznej. Przeciw przedłużeniu dalszego funkcjonowania rządu w oparciu o prowizorium zagłosowało 49 senatorów, w tym czterech republikanów.

Przed głosowaniem w Senacie Trump spotkał się z liderem demokratycznej mniejszości, senatorem ze stanu NowyChuckiem Schumerem. Jednak rozmowa nie zakończyła się żadnym kompromisem.

Przemawiając w Senacie Schumer obciążył winą prezydenta Trumpa. Zawieszenie działalności władz jest odpowiednim symbolem chaosu pierwszego roku rządów Donalda Trumpa – ocenił.

Skutki zawieszenia nie od razu dadzą się we znaki mieszkańcom USA, gdyż rząd federalny zaczął wyhamowywać swoje działania podczas weekendu, gdy większość instytucji jest zamknięta. Problemy dla większej grupy Amerykanów zaczną się, jeśli do poniedziałku senatorowie nie znajdą jakiegoś rozwiązania. Tego dnia ponad 850 tys. cywilnych pracowników administracji federalnej zostanie wysłanych na przymusowe, niepłatne urlopy. Dotyczyć to będzie także pracowników kontroli lotów czy osób zajmujących się dostawami energii elektrycznej.

Najważniejsze dla bezpieczeństwa państwa resorty i służby federalne niezbędne będą nadal działały. Również federalny system emerytalny Social Security Administration będzie wysyłać czeki. Jednak ponad 8 mln dzieci z najbiedniejszych rodzin nie będzie miało federalnego ubezpieczenia medycznego.

Zdaniem ekspertów jeden dzień zawieszania działalności władz federalnych powoduje straty w wysokości 1,5 mld dol.

Większość komentatorów uważa, że polityczne koszty zawieszania działalności rządu aż do odwołania poniosą rządzący w Białym Domu i posiadający większość w obu izbach Kongresu politycy Partii Republikańskiej.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.