Niemcy: Zjazd SPD zgodził się na koalicję z chadekami (akt.)

[2018-01-22 11:51:15]

Zjazd SPD zgodził się w niedzielę w Bonn na rozpoczęcie negocjacji w sprawie koalicji z CDU i CSU.

Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach delegaci wyrazili zgodę na rozpoczęcie negocjacji ws. koalicji rządowej z blokiem chadeckim Angeli Merkel.

Za rozpoczęciem rozmów opowiedziało się 362 z 642 delegatów uczestniczących w zjeździe. Przeciwko koalicji zagłosowało 279 delegatów.

Odczuwam ulgę i radość – powiedział szef SPD Martin Schulz po ogłoszeniu wyników głosowania.

Przeciwnicy koalicji apelowali o odrzucenie wniosku władz SPD i przejście do opozycji. Wskazywali, że SPD jedynie „korygowała działania CDU”. Lider Jusos, młodzieżówki SPD, Kevin Kühnert powiedział, że socjaldemokraci i chadecy mają rozbieżne interesy. Współpraca SPD z CDU/CSU w poprzedniej kadencji doprowadziła do „ogromnego kryzysu zaufania” w partii – argumentował. „Musimy znowu stać się najsilniejszą partią w kraju” – postulowali delegaci z Jusos.

Zgoda na negocjacje nie przesądza definitywnie losów przyszłej koalicji. Jeśli rozmowy zakończą się zgodnie z planem w lutym, na drodze do powołania nowego rządu Angeli Merkel stoi jeszcze referendum z udziałem wszystkich ponad 440 tys. członków SPD.

Waldemar Chamala

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.