Częste łamanie przepisów o minimalnej płacy godzinowej

[2018-01-29 17:09:54]

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, w 2017 r. Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła 19,5 tys. kontroli odnośnie wypłacania minimalnej płacy godzinowej.

Nieprawidłowości ujawniono w 27% sprawdzanych podmiotów. Najczęściej ujawniane nieprawidłowości dotyczyły braku umownego określenia sposobu potwierdzania liczby takich godzin, ich ewidencji oraz nieprzechowywania dokumentów potwierdzających czas wykonywania usług. Z danych PIP wynika, że zaniżanie minimalnej płacy godzinowej dotyczyło 15% firm. Na podobnym poziomie kształtuje się udział firm, które generalnie naruszają przepisy o wynagrodzeniu.

Inspektorzy wydali 6,8 tys. wniosków w wystąpieniach o usunięcie nieprawidłowości odnośnie obowiązywania przepisów o minimalnej płacy godzinowej oraz 775 poleceń ustnych. Większość zatrudniających od razu usuwała naruszenia przepisów o stawce godzinowej i dlatego inspektorzy nałożyli jedynie 292 mandaty na łączną kwotę 370 tys. zł, a w 100 przypadkach kierowali do sądu wnioski o ukaranie.

Minimalna płaca godzinowa obowiązuje od początku ubiegłego roku. W ubiegłym roku została ona ustalona na poziomie 13 zł brutto, a w roku bieżącym wzrosła do 13,7 zł. Dotyczy ona większości umów zleceń i samozatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.