Niemcy: Rekordowo niskie poparcie dla SPD

[2018-02-12 20:21:15]

Poparcie dla niemieckich socjaldemokratów spadło do rekordowo niskiego poziomu 16,5 proc. – wynika z sondażu instytutu INSA dla poniedziałkowego wydania "Bilda”.

SPD dzieli już od Alternatywy dla Niemiec (AfD) zaledwie 1,5 punktu procentowego. Z kolei poparcie dla chadeków (CDU/CSU) wynosi aktualnie 29,5 proc.

W porównaniu z poprzednim tygodniem chadecja straciła jeden punkt procentowy. Nie zmienia się poziom poparcia dla AfD, który obecnie sięga 15 proc. Tym samym partia ta jest de facto trzecią siłą polityczną w Bundestagu.

Wzrosło natomiast niewiele, bo po 0,5 punktu procentowego poparcie dla Zielonych (13 proc.), Die Linke (11,5 proc.) oraz FDP (10,5 proc.).

Sondaż na zlecenie „Bild-Zeitung” przeprowadzano od piątku do poniedziałku (9.-12.02.2018), przepytując ponad 2600 osób. Uwzględniono w niej także rezygnację Martina Schulza z teki ministra spraw zagranicznych. Lider SPD i kandydat na kanclerza socjaldemokratów oświadczył po wrześniowych wyborach, że nie zamierza wejść do rządu Angeli Merkel.

Sekretarz generalny SPD Lars Klingbeil poinformował, że do ponad 460 tys. członków zostały wysłane karty do głosowania w wewnątrzpartyjnym referendum. Jego wynik rozstrzygnie o losach wielkiej koalicji. Tym samym ostatnie słowo należy tu do socjaldemokratów.

WCh

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.