Rząd ograniczy prawo do protestów pracowniczych?

[2018-02-20 15:30:39]

Kilka dni temu do opinii publicznej przeniknęły propozycje komisji kodyfikacyjnej, zgodnie z którymi pracownicy mieliby pracować dłużej, być bardziej elastyczni i mieć mniejszą ochronę. Zakładają one między innymi wprowadzenie nowych rodzajów niestandardowych umów, wydłużenie tygodnia pracy do 48 godzin i zniesienie granicy 11-godzinnego odpoczynku dobowego dla części pracowników, zniesienie ewidencji czasu pracy dla pracowników małych firm czy możliwość długotrwałego niepłacenia pracownikom za nadgodziny. Teraz dowiadujemy się, że gdy pracownicy z niezadowoleniem przyjmą te rozwiązania, trudniej będzie im protestować.

Piotr Szumlewicz

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, komisja kodyfikacyjna zaproponowała, aby pracodawcy zyskali prawo do uprzedniego sądowego badania legalności sporu zbiorowego lub strajku. Inne akcje protestacyjne też miałyby być dokładniej unormowane. Pracodawcy od lat dążą do wprowadzenia tych rozwiązań.

Zgodnie z projektowanymi rozwiązaniami spory zbiorowe nadal mogłyby dotyczyć interesów zbiorowych załogi, czyli warunków pracy, płac, świadczeń socjalnych lub praw i wolności związkowych. Nowym rozwiązaniem byłaby możliwość uprzedniego sprawdzenia, czy żądania kierowane przez stronę pracowniczą spełniają ustawowe kryteria (tzn. czy rzeczywiście dotyczą np. płac lub świadczeń socjalnych), a więc czy wszczęcie sporu w danej sprawie w ogóle jest możliwe. W tym celu pracodawca albo przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie zgodności zgłoszonych żądań z ustawowymi wymogami. W razie uznania, że postulaty załogi spełniają omawiane kryteria, strony miałyby trzy dni na podjęcie rokowań, czyli rozpoczęcie procedury rozwiązywania sporu. Jeśli żądania byłyby niezgodne z wymogami, konflikt wygasałby z mocy prawa. Na podobnych zasadach miałaby się odbywać kontrola legalności strajku. W okresie pomiędzy ogłoszeniem strajku a terminem jego rozpoczęcia (co najmniej pięć dni) pracodawca lub przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie jego zgodności z prawem. W razie uznania niezgodności strajku z prawem orzeczenie zobowiązywałoby organizatorów do natychmiastowego zaniechania naruszeń.

Komisja zaproponowała też bardziej szczegółowe uregulowanie zasad prowadzenia akcji protestacyjnych innych niż strajki. Zgodnie z jej rekomendacjami nie mogłyby one prowadzić do ograniczenia lub zagrożenia funkcjonowania lub organizacji zakładu pracy, zablokowania lub utrudnienia dostępu osób nieuczestniczących w akcji do terenu firmy. Organizatorzy byliby też zobowiązani do poinformowania pracodawcy o planowanej inicjatywie na co najmniej pięć dni przed jej rozpoczęciem.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.