Wielka Brytania: Corbyn za nową unią celną z UE

[2018-02-27 15:07:34]

Jeremy Corbyn przedstawił propozycje laburzystów na dalsze negocjacje ws. brexitu, opowiadając się m.in. za wypracowaniem nowej unii celnej ze Wspólnotą.

Przemawiając w Coventry lider Partii Pracy stwierdził, iż rządzący konserwatyści nie mają planu gospodarczego ani pomysłu na brexit. Powiedział, że jego rząd nie dopuściłby do używania migrantów jako kozłów ofiarnych, przeciwstawiania sobie pokoleń sobie i rozgrywania narodów w ramach Wielkiej Brytanii.

Corbyn przyznał, że sam ma eurosceptyczne poglądy, podkreślając, że od dawna sprzeciwiał się ortodoksyjnej wersji wolnego rynku (...) w UE. Jednocześnie jednak zaznaczył: Często termin "eurosceptyk" jest w rzeczywistości traktowany jako synonim pojęcia "antyeuropejski" - a ja w żadnym wypadku nie jestem antyeuropejski i chcę bliskiej i postępowej współpracy w ramach całej Europy po brexicie.

Polityk zapowiedział, że gdyby to on negocjował z Unią Europejską, liczyłby na wypracowanie nowych, dopasowanych do potrzeb Wielkiej Brytanii warunków unii celnej z UE, które zakładałyby szereg wyjątków od obecnych przepisów, umożliwiając większy interwencjonizm państwa w gospodarkę, a także pozostawiając rządowi w Londynie możliwość prowadzenia własnej polityki handlowej, w tym negocjowania umów z państwami trzecimi. Podkreślił, iż jest to - wraz z zapobieżeniem twardej granicy z Irlandią oraz zapewnieniem bezproblemowego przepływu towarów - jednym z priorytetów jego gabinetu cieni.

Proponowana unia celna nie obejmowałaby m.in. sektora usług.

Jednocześnie lider laburzystów wykluczył możliwość pozostania we wspólnym rynku UE także ze względu na powiązaną z tym konieczność zachowania swobody przepływu osób w ramach Wspólnoty.

Unia Europejska nie jest przyczyną wszystkich naszych problemów i wyjście ze Wspólnoty ich nie rozwiąże. Podobnie UE nie jest źródłem całego oświecenia, a jej opuszczenie nie skazuje nas na katastrofalne scenariusze" - tłumaczył, dodając, że przyszłość jest bardziej przyziemna i pozostaje w naszych rękach.

Niespodzianką było poparcie postulatów Corbyna m.in. przez organizację przedstawicieli biznesu CBI, która oceniła, że utrzymanie jakiejś formy unii celnej pomogłoby w rozwoju handlu bez akceptowania swobody przepływu osób lub wpłat do budżetu UE. CBI ostrzegła jednak, że przedsiębiorcy powinni "zachować czujność" wobec postulowanej przez laburzystów renacjonalizacji m.in. kolei i poczty.

JK, WCh

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).

2007 - W Kwidzynie zmarła Magdalena Figur, traktorzystka, szefowa pierwszej brygady traktorzystek w Błotniku na Żuławach.