Warszawa: Uroczysta promocja książki o Stanisławie Dubois

[2018-03-14 13:07:35]

12 marca w Warszawie odbyła się uroczysta promocja książki „Stanisław Dubois (1901-1942)” autorstwa Przemysława Prekiela.

Organizatorem promocji była Komisja Historyczna Polskiej Partii Socjalistycznej. Honorowym gościem zebrania promocyjnego był mec. Jacek Dubois, wnuk Stanisława.

Wprowadzenie wygłosił prof. Andrzej Friszke, który bardzo pozytywnie odniósł się do faktu wydania książki i wielkiej pracy, jaką wykonał autor – Przemysław Prekiel. W swoim wykładzie zaprezentował postać Stanisława Dubois na tle epoki, a więc odradzającego się w 1918 roku Państwa Polskiego, wielkich wydarzeń, jak wojna z bolszewikami w 1920 roku, zamach majowy, proces brzeski czy śmierć marszałka Piłsudskiego. Ukazał złożoność rozwoju sytuacji społeczno-politycznej w odradzającym się państwie, wielkie problemy, które uległy pogłębieniu na tle ogólnoświatowego kryzysu lat 20. Na tym tle zarysowana została rola i rozmiar działalności Polskiej Partii Socjalistycznej. PPS, co warto przypomnieć, była w okresie międzywojennym jedną z głównych sił politycznych ówczesnej Polski.

Wnuk Stanisława Dubois, Jacek Dubois, zaprezentował postać bohatera PPS w oparciu o przekazy rodzinne. Było to fascynujące wspomnienie, które pokazało Stanisława Dubois, jako bardzo rodzinnego, emocjonalnego człowieka, jednocześnie ideowca, socjalistę i gorącego patriotę.

Autor książki – Przemysław Prekiel podsumował swój okres ponad półrocznej pracy nad książką jako wielkie wyzwanie, udało mu się bowiem dotrzeć do wielu unikalnych materiałów i informacji na temat Stanisława Dubois, które dotychczas nie były nigdzie publikowane.

Trzeba podkreślić, że książka ukazała się w roku 100-lecia polskiej niepodległości i powrotu państwa po 123 latach rozbiorów. Polska Partia Socjalistyczna odegrała w tym ogromną rolę, jako siła polityczna, wojskowa i społeczna. Żaden z ówczesnych ruchów politycznych na Ziemiach Polskich takich zasług dla sprawy niepodległości nie ma. Podczas promocji podkreślono związki PPS i ludzi PPS z obchodzoną tym roku rocznicą. PPS aktywnie włącza się w obchody 100-lecia niepodległości. Rada Naczelna przyjęła bogaty program obchodów, powołano też Społeczny Komitet PPS obchodów Święta Niepodległości. Stanisław Dubois należy do grupy Wielkich Socjalistów, czołowych postaci PPS, które nie szczędziły wysiłku, własnej krwi, a często życia dla Ojczyzny. Zapisał się w pamięci wielu pokoleń polskich socjalistów.

W promocji książki „Stanisław Dubois (1901-1942)” wzięło udział ponad sto osób z różnych środowisk lewicowych, naukowych, dziennikarskich w tym grupa działaczy PPS. Byli obecni przewodniczący partii politycznych lewicy: Bogusław Gorski (PPS), Włodzimierz Czarzasty (SLD), Paweł Bożyk (ROG), Jacek Zdrojewski (Polska Lewica), oraz stowarzyszeń: Ryszard Adamczyk (Pokolenia), Jerzy Stefański (Stowarzyszenie im. I. Daszyńskiego), Bartosz Rydliński (Fundacja im. Daszyńskiego).

W promocji wzięli udział także były premier Leszek Miller oraz były senator Józef Pinior.

Lewica.pl jest patronem medialnym książki.

fot. Tadeusz Kalinowski

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.