Wielka Brytania: Corbyn o aferze z otruciem Skripala

[2018-03-18 01:42:05]

W ostatnich tygodniach świat obiegła wiadomość, że były agent służb specjalnych Rosji, który w latach 90. został zwerbowany prze brytyjski wywiad, Siergiej Skripal, oraz jego córka, zostali otruci bronią chemiczną. Śledztwo wykazało, że w organizmie ofiar znaleziono toksyczną substancję produkowaną w Rosji. Reakcją premier Theresy May było wydalenie z kraju 23 rosyjskich dyplomatów.

Podczas debaty w Izbie Gmin lider Laburzystów Jeremy Corbyn wytknął premier May, że rosyjscy oligarchowie, którzy dorobili się na złodziejskiej prywatyzacji w latach 90., traktują Wielką Brytanię jako bezpieczną przystań dla swojego majątku. Corbyn wezwał rząd, by uderzył w interesy proputinowskich oligarchów, ale zauważył też, że Konserwatyści tego nie uczynią, ponieważ finansowe lobby z londyńskiego City chroni rosyjskich miliarderów.

Krytyce lidera Partii Pracy towarzyszył jego sceptycyzm, co do odpowiedzialności Rosji za otrucie Skripala i jego córki. Corbyn stwierdził, że May nie ma na to ostatecznych dowodów. Przypomniał przy tym do decyzji o napaści na Irak, której też towarzyszył brak przekonujących argumentów, że Saddam Husajn posiada broń masowego rażenia.

Argumentacja Corbyna ściągnęła na niego zarzuty o polityczną naiwność, wybielania putinowskiej Rosji i wywołała podziały wśród samych Laburzystów.

wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.