Rosja: Putin wybrany na czwartą kadencję

[2018-03-20 00:05:36]

18 marca w Rosji odbyły się wybory prezydenckie. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył w nich Władimir Putin, uzyskawszy 76,68 proc. głosów, co stanowi rekord w historii Federacji Rosyjskiej. Frekwencja wyniosła 67,48 proc. Wyniki te podała Centralna Komisja Wyborcza (CEC) po przeliczeniu 99,94 proc. głosów.

Siedmioro pozostałych kandydatów praktycznie nie liczyło się w rywalizacji o fotel prezydenta.

Paweł Grudinin, bezpartyjny, zgłoszony przez Komunistyczną Partię Federacji Rosyjskiej (KPFR), przedsiębiorca, popularny dyrektor podmoskiewskiego Kołchozu im. Lenina, uzyskał 11,78 proc. głosów.

Władimir Żyrinowski, kandydat nacjonalistycznej, populistycznej partii LDPR i deputowany do Dumy, tym razem zdobył tylko 5,65 proc. głosów.

Niezależna Ksenia Sobczak, prezenterka telewizyjna i celebrytka, uzyskała jedynie 1,68 proc. poparcia.

Grigorij Jawlinski, kandydat liberalnej partii Jabłoko i jej były, długoletni przewodniczący zdobył zaufanie 1,05 proc. głosujących.

Maksym Aleksandrowicz Surajkin, kandydat partii Komuniści Rosji i jej przewodniczący, uzyskał 0,68 proc. głosów.

Najpoważniejszy rywal Putina Aleksiej Nawalny nie został dopuszczony do udziału w wyborach. Jego kandydatura została odrzucona przez CEC z powodu wcześniejszego wyroku skazującego.

Mimo stwarzania pozorów uczciwości i przejrzystości procesu głosowania, ponownie doszło do licznych naruszeń proceduralnych. Pojawiły się także doniesienia o przypadkach ostentacyjnych fałszerstw.

wch

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.