USA: Wielosettysięczne protesty przeciw przemocy w szkołach

[2018-03-25 00:43:57]

Setki tysięcy ludzi wyszły w sobotę na ulice w proteście przeciwko przemocy z użyciem broni w szkołach. Demonstracje pod hasłem "Marsz o nasze życie" (Marsh for Our Lives) odbyły się w setkach miast w całych Stanach Zjednoczonych. Największą zorganizowano na National Mall w Waszyngtonie.

W protestach wzięli udział uczniowie, ich rodzice, studenci i inni Amerykanie, którzy postanowili wyrazić sprzeciw wobec przemocy z użyciem broni na terenie szkół. Protestujący trzymali transparenty i tablice z hasłami: "Ile jeszcze?", "Dość!", "Nigdy więcej", "Dzieci przeciwko broni", "Nie można uczyć się będąc na celowniku", "Naprawcie to, zanim będę musiała pisać do mamy, chowając się pod biurkiem".

Po zakończeniu głównej demonstracji w Waszyngtonie jej organizatorzy podali, że według ich szacunków wzięło w niej udział nawet 800 tys. osób.

Tylko w ostatniej szkolnej masakrze w Parkland na Florydzie zginęło 14 uczniów i troje pracowników szkoły.

wch

fot. Wikimedia Commons

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.