Kostaryka: Kandydat centrolewicy zwycięża w wyborach prezydenckich

[2018-04-03 00:02:55]

Centrolewicowy polityk Carlos Alvarado Quesada zdecydowanie wygrał w drugiej turze wyborów prezydenckich z konserwatystą Fabricio Alvarado Muñozem. Odbyła się ona 1 kwietnia br.

Quesada w kampanii wyborczej obiecywał m.in. legalizację małżeństw jednopłciowych oraz troskę o to, by Kostaryka postrzegana była jako kraj tolerancyjny.

Kandydat centrolewicowej Partii Akcji Obywatelskiej (Partido Acción Ciudadana) zdobył niemal 61 proc. głosów (dane z 97,5 proc. lokali wyborczych). Jego zwycięstwo było niespodzianką, gdyż sondaże przedwyborcze wskazywały raczej na wygraną Muñoza, piosenkarza chrześcijańskego, kandydata prawicowej Odnowy Narodowej (Restauración Nacional), który w kampanii prezentował biegunowo odmienne poglądy.

Frekwencja wyniosła 66,46 proc.

Obiecuję sprawować rządy w interesie wszystkich, kierując się zasadami równości i wolności - oświadczył prezydent-elekt zwracając się do swoich sympatyków w czasie wiecu po ogłoszeniu cząstkowych wyników wyborów. Więcej nas łączy niż dzieli - dodał.

Przyszły prezydent w przeszłości zajmował się m.in. pisaniem książek i dziennikarstwem. Urząd z czteroletnią kadencją obejmie 8 maja.

38-letni Quesada będzie najmłodszym prezydentem we współczesnej historii Kostaryki. Wiceprezydentem - po raz pierwszy w historii kraju - zostanie czarnoskóra polityczka i ekonomistka, Epsy Campbell.

wch

fot. Wikimedia Commons

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.