Kostaryka: Kandydat centrolewicy zwycięża w wyborach prezydenckich

[2018-04-03 00:02:55]

Centrolewicowy polityk Carlos Alvarado Quesada zdecydowanie wygrał w drugiej turze wyborów prezydenckich z konserwatystą Fabricio Alvarado Muñozem. Odbyła się ona 1 kwietnia br.

Quesada w kampanii wyborczej obiecywał m.in. legalizację małżeństw jednopłciowych oraz troskę o to, by Kostaryka postrzegana była jako kraj tolerancyjny.

Kandydat centrolewicowej Partii Akcji Obywatelskiej (Partido Acción Ciudadana) zdobył niemal 61 proc. głosów (dane z 97,5 proc. lokali wyborczych). Jego zwycięstwo było niespodzianką, gdyż sondaże przedwyborcze wskazywały raczej na wygraną Muñoza, piosenkarza chrześcijańskego, kandydata prawicowej Odnowy Narodowej (Restauración Nacional), który w kampanii prezentował biegunowo odmienne poglądy.

Frekwencja wyniosła 66,46 proc.

Obiecuję sprawować rządy w interesie wszystkich, kierując się zasadami równości i wolności - oświadczył prezydent-elekt zwracając się do swoich sympatyków w czasie wiecu po ogłoszeniu cząstkowych wyników wyborów. Więcej nas łączy niż dzieli - dodał.

Przyszły prezydent w przeszłości zajmował się m.in. pisaniem książek i dziennikarstwem. Urząd z czteroletnią kadencją obejmie 8 maja.

38-letni Quesada będzie najmłodszym prezydentem we współczesnej historii Kostaryki. Wiceprezydentem - po raz pierwszy w historii kraju - zostanie czarnoskóra polityczka i ekonomistka, Epsy Campbell.

wch

fot. Wikimedia Commons

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.