Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

20 lipca:

1919 - Policja aresztowa豉 cz這nk闚 ostatniej Rady Delegat闚 Robotniczych w Zag喚biu D帳rowskim.

1919 - W Polsce odby豉 si masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewn皻rzne sprawy Rosji i W璕ier - pa雟tw ogarni皻ych rewolucj spo貫czn. Akcj organizowa造 KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodzi si Stanis豉w Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolno軼i) zosta豉 premierem jako pierwsza na 鈍iecie kobieta-szef rz康u.

1968 - Uruchomiono najwi瘯szy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 穎軟ierzy zgin窸o, a 50 os鏏 zosta這 rannych w dw鏂h eksplozjach bomb pod這穎nych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano ma鹵e雟twa os鏏 tej samej p販i.

2007 - Izrael z uwolni 255 wi篥ni闚 palesty雟kich, w wi瘯szo軼i z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mie軼ie Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzy ogie do widz闚, zabijaj帷 12 i rani帷 58 z nich.