Węgry: Fidesz wygrywa po raz kolejny (akt.)

[2018-04-08 22:23:37]

Fidesz, partia premiera Victora Orbana, w niedzielnych wyborach zdobyła 48,51 proc. głosów - ogłoszono po obliczeniu 98,5 proc. oddanych głosów.

Drugie miejsce zajął prawicowy Jobbik z wynikiem 19,51 proc., a trzecie - centrolewicowa koalicja MSZP-Dialog dla Węgier z wynikiem 12,33 proc. Na czwartym miejscu znaleźli się Zieloni z partii Polityka Może Być Inna (LMP), a na piątym - centrolewicowa Koalicja Demokratyczna (DK) z 5,58 proc. głosów.

Koalicja rządząca FIDESZ i Chrześcijańsko-Demokratyczną Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 134 mandaty i tym samym będzie dysponowała konstytucyjną większością 2/3 głosów w 199-osobowym parlamencie. Jobbik uzyskał 25 mandatów, MSZP-Dialog - 20, LMP - 8, a DK - 9.

Głosowanie miało zakończyć się o godzinie 19.00. Jednak o tej porze w kolejkach do głosowania nadal stało wielu Węgrów. W związku z tym niektóre lokale wyborcze zamknięto później niż planowano. Zgodnie z zapowiedzią Narodowego Biura Wyborczego, wszyscy, którzy do godz. 19 stanęli w kolejce do lokali wyborczych, mogli zagłosować. W niektórych miejscach oznaczało to duże przesunięcie godziny zamknięcia lokali.

Ostatecznie frekwencja sięgnęła niemal 70 proc.

wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.