Duże zróżnicowanie poziomu zatrudnienia w UE

[2018-04-27 23:26:11]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2017 roku 72,2% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 71,1%. Celem UE do 2020 roku jest wskaźnik zatrudnienia na poziomie co najmniej 75%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 81,8%, Niemczech – 79,2%, Estonii – 78,7%, Czechach – 78,5%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 57,8% osób w wieku lat 20-64, we Włoszech – 62,3% w Chorwacji – 63,6%, oraz w Hiszpanii – 65,5%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 70,9%, a więc był niższy od średniej unijnej o 1,3 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, w 2016 roku 11,6%, a w 2017 r. 11,5%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występowała w na Litwie – 1,0 pkt proc., w Finlandii – 3,5 pkt proc., w Szwecji – 4,0 pkt proc. i na Łotwie – 4,3 pkt proc., Największa różnica w ubiegłym roku była na Malcie – 26,1%, we Włoszech – 19,8 pkt proc., w Grecji – 19,7 pkt proc. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosiła 14,6 pkt proc., więc przekraczała średnią unijną o 3,1 pkt proc. (między 2016 i 2017 różnica wzrosła o 0,4 pkt proc.).

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 57,1%, w 2016 r. 55,3%, w 2015 r. – 53,3%, w 2008 r. – 45,5%, a w 2002 roku – 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2017 roku najwyższe było w Szwecji – 76,4%, Niemczech – 70,1%, Danii – 68,9% i Estonii – 68,1%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 38,3%, w Luksemburgu – 39,8%, w Chorwacji – 40,3% i Słowenii – 42,7%. W Polsce w 2017 r. zatrudnionych było 48,3% seniorów, czyli o 8,8 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

Piotr Szumlewicz

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.