Duże zróżnicowanie poziomu zatrudnienia w UE

[2018-04-27 23:26:11]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2017 roku 72,2% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 71,1%. Celem UE do 2020 roku jest wskaźnik zatrudnienia na poziomie co najmniej 75%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 81,8%, Niemczech – 79,2%, Estonii – 78,7%, Czechach – 78,5%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 57,8% osób w wieku lat 20-64, we Włoszech – 62,3% w Chorwacji – 63,6%, oraz w Hiszpanii – 65,5%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 70,9%, a więc był niższy od średniej unijnej o 1,3 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, w 2016 roku 11,6%, a w 2017 r. 11,5%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występowała w na Litwie – 1,0 pkt proc., w Finlandii – 3,5 pkt proc., w Szwecji – 4,0 pkt proc. i na Łotwie – 4,3 pkt proc., Największa różnica w ubiegłym roku była na Malcie – 26,1%, we Włoszech – 19,8 pkt proc., w Grecji – 19,7 pkt proc. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosiła 14,6 pkt proc., więc przekraczała średnią unijną o 3,1 pkt proc. (między 2016 i 2017 różnica wzrosła o 0,4 pkt proc.).

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 57,1%, w 2016 r. 55,3%, w 2015 r. – 53,3%, w 2008 r. – 45,5%, a w 2002 roku – 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2017 roku najwyższe było w Szwecji – 76,4%, Niemczech – 70,1%, Danii – 68,9% i Estonii – 68,1%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 38,3%, w Luksemburgu – 39,8%, w Chorwacji – 40,3% i Słowenii – 42,7%. W Polsce w 2017 r. zatrudnionych było 48,3% seniorów, czyli o 8,8 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.