Partia Razem: Pracujmy krócej

[2018-05-07 23:44:20]

Z kampanią na rzecz skrócenia dnia pracy do 7 godzin ruszyła Partia Razem.

Razem zaczęło dziś zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o skróceniu czasu pracy bez zmniejszania wynagrodzeń.

Czemu 7 godzin? Bo - wyjaśniają pomysłodawcy wniosku - świat poszedł do przodu, a my dalej pracujemy tyle, co sto lat temu. Pracujemy znacznie wydajniej i efektywniej – dlatego stać nas na skrócenie czasu pracy!

Razem uzasadnia swój projekt kwestiami pracowniczymi i gospodarczymi. - Jesteśmy jednym z najbardziej przepracowanych społeczeństw w Europie - czytamy. - Spędzamy życie w pracy, zmagamy się ze stresem i nie mamy dla siebie czasu. Mniej godzin w pracy to w tym ujęciu więcej czasu dla rodziny i bliskich. To więcej czasu na odpoczynek i rozwijanie zainteresowań. To lepsze zdrowie i mniej nerwów. To korzyści dla nas – pracownic i pracowników – i dla całej gospodarki.

Żeby projekt ustawy skracającej dzień pracy do 7 godzin trafił do Sejmu, komitet prowadzący kampanię musi zebrać 100 tysięcy podpisów poparcia.

Więcej o kampanii i formularze do zbierania podpisów na stronie kampanii pracujmykrocej.pl

Marek Tobolewski

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.