Partia Razem: Pracujmy krócej

[2018-05-07 23:44:20]

Z kampanią na rzecz skrócenia dnia pracy do 7 godzin ruszyła Partia Razem.

Razem zaczęło dziś zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o skróceniu czasu pracy bez zmniejszania wynagrodzeń.

Czemu 7 godzin? Bo - wyjaśniają pomysłodawcy wniosku - świat poszedł do przodu, a my dalej pracujemy tyle, co sto lat temu. Pracujemy znacznie wydajniej i efektywniej – dlatego stać nas na skrócenie czasu pracy!

Razem uzasadnia swój projekt kwestiami pracowniczymi i gospodarczymi. - Jesteśmy jednym z najbardziej przepracowanych społeczeństw w Europie - czytamy. - Spędzamy życie w pracy, zmagamy się ze stresem i nie mamy dla siebie czasu. Mniej godzin w pracy to w tym ujęciu więcej czasu dla rodziny i bliskich. To więcej czasu na odpoczynek i rozwijanie zainteresowań. To lepsze zdrowie i mniej nerwów. To korzyści dla nas – pracownic i pracowników – i dla całej gospodarki.

Żeby projekt ustawy skracającej dzień pracy do 7 godzin trafił do Sejmu, komitet prowadzący kampanię musi zebrać 100 tysięcy podpisów poparcia.

Więcej o kampanii i formularze do zbierania podpisów na stronie kampanii pracujmykrocej.pl

Marek Tobolewski

Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.