Wenezuela: Maduro nadal prezydentem (akt.)

[2018-05-22 19:38:02]

Obecny prezydent Nicolás Maduro zwyciężył w przyspieszonych wyborach prezydenckich 20 maja - ogłosiła Narodowa Rada Wyborcza (CNE).

CNE poinformowała, że po przeliczeniu wyników z 93 procent lokali wyborczych Maduro uzyskał 67,79 proc. głosów, a jego najgroźniejszy rywal Henri Falcón - 20,98 proc. Na Maduro oddało głosy 6,2 mln uprawnionych do głosowania a na Falcona - 1,9 mln. Frekwencja była wyjątkowo niska i wyniosła niespełna 46 proc.

Były chavista Falcón oświadczył, że nie uzna wyniku wyborów ze względu na liczne nieprawidłowości, m.in. umieszczenie ponad 13 tys. punktów kolportujących prorządowe materiały propagandowe w pobliżu lokali wyborczych. W rozmowie z dziennikarzami Falcón oświadczył też, że jego szanse zmniejszył apel opozycji wzywający do bojkotu wyborów. Z tych samych powodów do powtórzenia głosowania wezwał inny kandydat do prezydentury - pastor Javier Bertucci, który otrzymał 10,83 proc. głosów.

Wenezuelska opozycja wezwała do bojkotu głosowania, gdyż uważała, że wynik wyborów był z góry przesądzony na korzyść obecnego prezydenta.

W Caracas zwolennicy Maduro powitali zwycięstwo ich kandydata tańcami i odpalaniem sztucznych ogni na ulicach nieopodal pałacu prezydenckiego Miraflores.

Maduro odwoływał się głównie do swoich zwolenników w najbiedniejszych okręgach wyborczych, które pozostają bastionem rządu pomimo hiperinflacji i coraz dotkliwszego braku towarów. Przed kamerami telewizji Maduro zapewniał, że proces wyborczy pozwoli wkroczyć Wenezueli w etap stabilizacji politycznej.

Już w poniedziałek część przedstawicieli grupy G20: USA, Kanady, Meksyku, Argentyny, Australii, a także Chile, wydali specjalne oświadczenie, w którym stwierdzili, że nie uznają wyników wyborów, w których wygrał Maduro, również zapowiadając nałożenie sankcji.

Wysoka Przedstawiciel UE Federica Mogherini zapowiada, że w świetle ostatnich wydarzeń związanych z wyborami w Wenezueli Unia Europejska wraz z państwami członkowskimi rozważy zastosowanie odpowiednich środków. W oświadczeniu czytamy też , że wybory nie spełniły nawet minimum międzynarodowych standardów wiarygodności i odbyły się bez poszanowania dla pluralizmu politycznego, demokracji, jawności i praworządności. Mogherini podkreśliła, iż w trakcie wyborów wykryto wiele nieprawidłowości, z kupowaniem głosów włącznie.

wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.