Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 pa寮ziernika!
Warszawa, Pa豉c Staszica, ul. Nowy 安iat 72
do 19 pa寮ziernika 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wroc豉wska lewico?
Wroc豉w, ul. Ko陶徠aja 31
25 pa寮ziernika (czwartek), godz. 18.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

21 pa寮ziernika:

1868 - W Kucharach urodzi si Stanis豉w (Salomon) Posner, dzia豉cz socjalistyczny i publicysta; wicemarsza貫k Senatu i wiceprzewodnicz帷y TUR.

1902 - USA: Zako鎍zy si 5-miesi璚zny strajk g鏎nik闚 zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu wi瞛ienia Karol Liebknecht stan掖 na czele Zwi您ku Spartakusa.

1920 - W Czechos這wacji ukaza si pierwszy numer dziennika "Rud Pr嫛o", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uzna豉 mo磧iwo嗆 wsp馧pracy z KPP.

1941 - W Londynie zmar Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwo軼i w rz康zie W. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy g這suj; zwyci瘰two wyborcze komunist闚 (26 proc. g這s闚).

1956 - W豉dys豉w Gomu趾a zosta I sekretarzem KC PZPR i rozpocz掖 cze軼iow reform systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmar Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, dzia豉cz ruchu robotniczego, atakowa zar闚no leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysi璚y demonstrant闚 protestowa這 w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; dosz這 do star z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema zosta premierem W這ch.