Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuch這 powstanie niewolnik闚.

1831 - W Wirginii wybuch這 powstanie niewolnik闚 pod wodz Nata Turnera.

1859 - Urodzi si Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich my郵icieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, dzia豉cz spo貫czny, polityk. Tw鏎ca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodzi si Adam Pr鏂hnik, wybitny dzia豉cz socjalistyczny i o鈍iatowy, historyk, pose PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunist闚: W豉dys豉wa Hibnera, W豉dys豉wa Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawc闚 nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmar ci篹ko ranny Lew Trocki, jeden z przyw鏚c闚 rewolucji pa寮ziernikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmar Stanis豉w Dubois jeden z przyw鏚c闚 lewego skrzyd豉 PPS, wsp馧tw鏎ca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalist闚 zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zgin窸o 14 os鏏, g. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyci篹y豉 centrolewicowa Australijska Partia Pracy.