Jan 如iewak kandydatem na prezydenta Warszawy

[2018-07-10 22:45:01]

Partia Razem, Inicjatywa Polska, Partia Zieloni oraz stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa zdecydowa造, 瞠 Jan 如iewak b璠zie ich wsp鏊nym kandydatem na prezydenta stolicy. Pog這ski o jego mo磧iwym starcie pojawia造 si ju od d逝窺zego czasu.

Jan 如iewak ma 31 lat. By jednym z lider闚 ruchu miejskiego przekszta販onego nast瘼nie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, kt鏎ego by przewodnicz帷ym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. W marcu odszed z MJN i za這篡 stowarzyszenie Wolne Miasto Warszawa.

Zas造n掖 jako aktywista miejski, kt鏎y skandaliczne nieprawid這wo軼i przy reprywatyzacji w Warszawie nag豉郾ia jeszcze zanim ten temat podj窸y media. Przyzna, 瞠 obecnie wyst瘼uje przed s康em a w 15 wytoczonych mu w zwi您ku z tym procesach.

Po raz kolejny zrobi這 si wok馧 niego g這郾o za spraw projektu zagospodarowania przestrzeni wok馧 Pa豉cu Kultury i Nauki. Aktywista wraz WMW chc, by na wz鏎 nowojorskiego Central Parku stworzy w rejonie stolicy Park Centralny.

Jan 如iewak wspierany b璠zie przez cztery kandydatki na wiceprezydentki. Hanna Gospodarczyk, liderka warszawskiego Razem, b璠zie odpowiada za sprawy spo貫czne. Paulina Piechna-Wi璚kiewicz z Inicjatywy Polska, wieloletnia radna Warszawy, zajmie si polityk przestrzenn i kwestiami r闚no軼iowymi. Justyna Drath, wsp馧tw鏎czyni ruch闚 miejskich z Razem, ma by odpowiedzialna za edukacj i kultur. Dagmara Misztela, liderka warszawskich Zielonych, dzia豉czka samorz康owa, b璠zie si zajmowa infrastruktur, ochron 鈔odowiska, gospodark nieruchomo軼iami i demokracj lokaln.

Plany koalicji wyborczej pod nazw "Wygra Warszawa", czyli porozumienia partii i ruch闚 popieraj帷ych Jana 如iewaka to rozw鎩 us逝g komunalnych (w tym przywr鏂enie kontroli nad ciep這wnictwem), rozw鎩 transportu publicznego, zwi瘯szenie dost瘼no軼i przestrzeni miejskiej, poprawa jako軼i powietrza. Zajmie si tak瞠 wsparciem os鏏 zale積ych i ich opiekun闚, budow dost瘼nych mieszka komunalnych oraz sensownym planowaniem urbanistycznym.

Program wkr鏒ce na http://www.wygrawarszawa.pl/.

wch

fot. Waldemar Chamala

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Jaka Polska po POPiSie?
Wroc豉w. Tajne Komplety, przej軼ie Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepe軟osprawno軼iami?
Warszawa, ul. υwicka 25 lok. P4
26 czerwca (鈔oda), godz. 18.30-20.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwali konstytucj Republiki Francuskiej gwarantuj帷 po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwsz wystaw prac Pabla Picassa, hiszpa雟kiego malarza przez lata zwi您anego z lewic.

1902 - Urodzi豉 si Lidia Cio趾oszowa, dzia豉czka PPS, historyczka. 皋na Adama Cio趾osza. Od 1979 przewodnicz帷a PPS na obczy幡ie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowa豉 powszechny strajk solidarno軼i z robotnikami υdzi.

1905 - Zmar Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; dzia豉cz i teoretyk Zwi您ku Zagranicznego Socjalist闚 Polskich, p騧niej Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chi雟ki dzia豉cz komunistyczny i zwi您kowy, stracony przez 穎軟ierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Rycz闚 k. Wadowic zgin掖 w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Krak闚.

1945 - W Pary簑 powsta Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominika雟kiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli R鏔ulo Betancourta, co wywo豉這 mi璠zynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba zosta pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracownik闚 radomskich zak豉d闚 zbrojeniowych ㄆcznik z policj przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisa豉 ustaw znosz帷 kar 鄉ierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) zosta豉 pierwsz kobiet-premierem Australii.