Bank of England odmawia wydania złota Wenezueli

[2018-11-13 08:51:04]

Bank of England odmówił przekazania Wenezueli zdeponowanych w nim 14 ton złota o wartości ok. 550 mln dolarów. Powodem tej decyzji mają być obawy, dlaczego Nicolas Maduro zamierza sprowadzić wenezuelskie złoto do kraju.

Brytyjscy urzędnicy oświadczyli, iż podjęto wiele środków mających na celu zapobieganie praniu pieniędzy w Wenezueli, dlatego też złoto zostanie dostarczone do Ameryki Południowej tylko wówczas gdy wenezuelskie władze wyjaśnią swoją decyzję i przedstawią im plany wykorzystania złota.

Centralny Bank Wenezueli nie odniósł się sprawy.

Jeszcze w 2014 r. Wenezuela posiadała ponad 360 ton złota, które rozlokowane było w różnych bankach na całym świecie. Rezerwy złota zaczęły szybko topnieć wraz z narastającym kryzysem. Ich poziom w pierwszym kwartale 2018 r. wynosił prawdopodobnie jedynie 150 ton.

Złoto używane jest oczywiście w celu zapewnienia jakiejkolwiek płynności finansowej poprzez sprzedaż, zastaw lub zastaw zakończony sprzedażą z powodu braku możliwości spłaty. Sankcje nakładane przez USA powodują, że rezerwy dewiz Wenezueli topnieją w bardzo szybkim tempie. Wśród najnowszych sankcji jest m.in. zakaz kupowania złota przez obywateli USA od obywateli czy rządu Wenezueli.

wch

fot. Wikimedia Commons

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.