Węgry: Protesty przeciwko "ustawie niewolniczej"

[2018-12-14 23:10:08]

Przeciwnicy przyjętej przez węgierski parlament nowelizacji kodeksu pracy wyszli w czwartek na ulice stolicy kraju, protestując przeciwko nowym regulacjom.

Zgromadzeni na apel partii opozycyjnych demonstranci przeszli m.in. pod siedzibę Fideszu, a następnie pod budynek parlamentu, gdzie doszło do przepychanek z pilnującymi budynku policjantami. Zebrani, których według różnych źródeł było 500-1000, skandowali: „Orban zabieraj się” i „Precz z rządem”.

Opozycja próbowała 12 grudnia nie dopuścić do przyjęcia nowelizacji kodeksu pracy, blokując mównicę w sali posiedzeń parlamentu. Według opozycji nowelizację przyjęto niezgodnie z regulaminem parlamentu, gdyż wiceprzewodniczący izby János Latorcai (KDNP) wobec zablokowania mównicy prowadził posiedzenie z ławy poselskiej.

Według znowelizowanego kodeksu pracy limit godzin nadliczbowych ma zwiększyć się z 250 do 400 godzin rocznie, przy czym ich rozliczanie w formie dodatkowego wynagrodzenia bądź dni wolnych będzie następować dopiero w okresie aż trzech lat, a nie - jak obecnie - w ciągu roku.

Nowelizacja została nazwana przez przeciwników mianem „ustawy niewolniczej”. Wyrażano m.in. obawy, że choć realizowanie większej liczy nadgodzin ma być dobrowolne, to pracodawcy będą zmuszać do tego pracowników pod groźbą zwolnienia.

Premier Viktor Orbán stwierdził, że nowelizacja będzie korzystna dla pracowników. Wcześniej podkreślił, że pozwoli ona chętnym więcej pracować i więcej zarabiać. Pytany, czy pracodawcy nie będą zmuszać pracowników do brania nadgodzin pod groźbą zwolnienia, szef rządu odpowiedział, że w kraju brakuje siły roboczej i pracownik ma do wyboru różne oferty pracy.

wch

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.