Wielka Brytania: Corbyn chce wcześniejszych wyborów

[2019-01-12 11:00:16]

Zdaniem lidera laburzystów tylko wcześniejsze wybory parlamentarne pomogą przełamać impas wokół umowy ws. brexitu.

Bardzo wiele wskazuje na to, że w zaplanowanym na wtorek 15 stycznia głosowaniu w Izbie Gmin posłowie odrzucą projekt porozumienia z UE.

W swoim wystąpieniu Jeremy Corbyn zaapelował, aby przeprowadzić w kraju wcześniejsze wybory w pierwszym możliwym terminie. Nowy rząd mógłby według niego uzyskać świeży mandat do wynegocjowania z UE lepszej umowy brexitowej.

Jeśli jest pani tak pewna, że przedstawiona przez panią umowa jest dobra, to proszę ja poddać pod wyborczy osąd i pozwolić zdecydować obywatelom – powiedział, zwracając się do premier Theresy May.

Stwierdził też, że Partia Konserwatywna, zamiast skupić się na jak najlepszym przeprowadzeniu brexitu, zajmuje się własnymi gierkami politycznymi.

Jednocześnie Corbyn po raz kolejny odrzucił pomysł zorganizowania drugiego referendum ws. brexitu. Jego zdaniem tylko przedterminowe wybory mogą oczyścić sytuację.

Tymczasem większość sympatyków i szeregowych członków Partii Pracy wolałaby nie tylko ponownie zagłosować nad opuszczaniem UE, ale wręcz ten proces odwrócić. Pomimo, iż część labourzystowskich posłów obawia się tzw. no-deal brexit (czyli wyjścia z UE bez umowy), wiele wskazuje na to, że partia zagłosuje w przyszły wtorek przeciwko porozumieniu wynegocjowanego przez Theresę May. Odrzuci je także m.in. socjaldemokratyczna Szkocja Partia Narodowa. Jeżeli dodamy do tego około setki buntowników w Partii Konserwatywnej, wynik głosowania wydaje się jednoznaczny. Premier May niezwykle trudno będzie przepchnąć umowę przez Izbę Gmin.

Odrzucenie przez posłów porozumienia z UE nie oznacza automatycznie nowych wyborów. Jednak czołowi laburzyści sugerują, że złożą wówczas wniosek o wotum nieufności, co mogą uczynić jeśli rząd „przegra istotne głosowanie”. Jeśli wówczas większość posłów poprze ten wniosek, torysi będą mieli 14 dni na przedstawienie nowego gabinetu lub zreformowanie obecnego. Potem odbędzie się drugie głosowanie. Jeśli również wówczas rząd nie otrzyma wotum zaufania, odbędą się nowe wybory.

Definitywne wyjście Wielkiej Brytanii z UE zostało zaplanowane na 29 marca br.

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.