Algieria: Buteflika zrezygnował (akt.)

[2019-04-02 22:48:35]

Prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika złożył rezygnację z urzędu - podała 2 kwietnia agencja prasowa APS. Pełniącym obowiązki prezydenta został tymczasowo przewodniczący Rady Narodów (wyższej izby parlamentu) Abdelkader Bensalah, który ma 90 dni na przeprowadzenie wyborów prezydenckich.

Wcześniej szef sztabu algierskiej armii Ahmed Gaed Salah zażądał od lokalnego odpowiednika Trybunału Konstytucyjnego uznania chorego, 82-letniego Butefliki za niezdolnego do pełnienia swojej funkcji. Przewiduje to Konstytucja Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

Buteflika rządził krajem od 1999 r. W 2013 doznał udaru i od tamtej pory rzadko pokazywał się publicznie. Gdy w lutym zapowiedział, że zamierza ubiegać się o piątą kadencję w planowanych pierwotnie na kwiecień wyborach prezydenckich, w kraju wybuchły trwające aż do dziś masowe protesty.

Dużą zasługą Butefliki było bez wątpienia przywrócenie pokoju po krwawej wojnie domowej w latach 1991-2002 pomiędzy islamskimi fundamentalistami a algierskim rządem, w której mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi. Jednak protestujący - oprócz tego, że domagali się jego odejścia ze względu na stan zdrowia - zarzucali mu także korupcję, nepotyzm i fatalne zarządzanie gospodarką

wch

Na zdjęciu flaga Algierii, fot. embassyofalgeria-rsa.org

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.