Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2019-05-02 22:30:23]

1 maja w Warszawie ponad 300 osób przeszło, pod czerwonymi sztandarami przez centrum miasta. Podczas rozpoczynającego demonstrację wiecu Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona oraz Społecznego Forum Wymiany Myśli mówił o konieczności zjednoczenia się w walce różnych grup zawodowych i broni jaką jest strajk generalny.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznych przypomniał o powszechnym w obecnej Polsce wykluczeniu społecznym.
Przedstawicielka Komunistycznej Partii Polski mówiła o rosnących nierównościach oraz wzroście wyzysku. Przypomniała również o tym ile stracili robotnicy na obaleniu PRL.
Przedstawiciel Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że 1 maja próbują zawłaszczyć faszyści, którzy są wrogami ludzi pracy.

Demonstrujący przeszli pod kamień przy ul. wareckiej, upamiętniający miejsce w którym znajdowała się redakcja PPSowskiego "Robotnika", następnie przy dźwiękach pieśni rewolucyjnych podeszli na pl. Grzybowski. Obok czerwonych sztandarów niesiona była flaga Wenezueli na znak solidarności z ludem tego kraju zmagającym się z próbą wojskowego zamachu stanu.

Na pl. Grzybowskim demonstrujący dołączyli do wiecu organizowanego przez PPS przy kamieniu upamiętniającym zbrojną demonstrację socjalistów z listopada 1904 roku. Złożone zostały kwiaty i odśpiewana "Międzynarodówka".

Michał Warecki

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.