Koronawirus w Polsce - stan obecny (30.05.2020)

[2020-05-03 13:23:21]

W sobotę odnotowano 416 nowych przypadków zakażenia. Łączna liczba osób zakażonych koronawirusem w Polsce to – według danych Ministerstwa Zdrowia – 23 571. Liczba ofiar śmiertelnych COVID-19 wzrosła do 1061. Oficjalna liczba wyleczonych to 11 016. Przeprowadzono łącznie 899 069 testów.

Największy dobowy przyrost nowych zakażeń odnotowano w Polsce 12 maja - było to 556 przypadków. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano natomiast 24 kwietnia - 40 osób.

Najnowsze rozporządzenie rządu, które weszło w życie 30 maja, wprowadziło tzw. IV etap "odmrażania" gospodarki i życia społecznego. Zniesiono w nim obowiązek noszenia maseczek w otwartych przestrzeniach, a także limity osób robiących jednocześnie zakupy w sklepach, modlących się w świątyniach czy przebywających w lokalach gastronomicznych.

Zmieniono także zasady korzystania z transportu zbiorowego. Od 1 czerwca w pojazdach będą mogły być zajęte albo wszystkie miejsca siedzące (bez stojących), albo połowa wszystkich dostępnych miejsc (siedzących i stojących). Wcześniej taka zmiana nie była zapowiadana.

wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.