Nowy zarząd Razem

[2020-08-27 19:58:59]

26 sierpnia zakończyły się wybory do władz krajowych partii Razem. Członkinie i członkowie partii wybrali nowy skład Zarządu Krajowego, Rady Krajowej, Komisji Rewizyjnej i Sądu Koleżeńskiego.

Wybory odbywały się zdalnie. Kadencja nowo wybranych władz krajowych partii potrwa dwa lata. We wszystkich organach statutowych ugrupowania obowiązuje parytet płci.

W Zarządzie Krajowym znaleźli się ponownie: posłanka Razem z Kutna, Paulina Matysiak, socjolog, filozof i ekspert od dochodu podstawowego, Maciej Szlinder, olsztyński samorządowiec Bartosz Grucela. W nowej kadencji dołączą do nich Joanna Wicha, pielęgniarka, działaczka Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz aktywistka sektora pozarządowego, Anna Górska.

W partii Razem można pełnić konkretną funkcję maksymalnie przez dwie dwuletnie kadencje z rzędu. Limit obowiązuje zarówno na szczeblu krajowym, jak i na poziomie władz regionalnych.

Zgodnie z tą zasadą, do Zarządu Krajowego nie kandydowali posłowie Adrian Zandberg, Marcelina Zawisza i Maciej Konieczny. W nowej kadencji będą oni członkami Rady Krajowej.

Rada Krajowa to najwyższy organ partyjny pomiędzy kongresami. Odpowiada za strategiczne decyzje polityczne i stanowiska w sprawach bieżących, a także tworzy program partii. Zarząd, będący częścią Rady, sprawuje władzę wykonawczą.

wch

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.