Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

150. ROCZNICA URODZIN – R荅A LUKSEMBURG NA DZI
ZOOM
3 marca (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wyda edykt wprowadzaj帷y niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracownik闚 z wyj徠kiem rolnik闚.

1846 - Wojska austriackie zd豉wi造 powstanie krakowskie.

1896 - Oko這 110 g鏎nik闚 zgin窸o w po瘸rze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuch豉 rewolucja lutowa.

1919 - Pocz徠ek strajku 30 tysi璚y g鏎nik闚 i hutnik闚 g鏎no郵御kich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodzi si Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japo雟kiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodzi si Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawowa rotacyjne przewodnictwo Rady Zwi您kowej (r闚noznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodzi si Jacek Kuro.

1937 - Polskie w豉dze sanacyjne zamkn窸y jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowa豉 Mi璠zynarodowe Pakty Praw Cz這wieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnosk鏎ego taks闚karza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskar瞠ni o nadu篡cie si造 zostali uniewinnieni, co doprowadzi這 do wybuchu agresji i najwi瘯szych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmar豉 Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wst徙i豉 do Francuskiej Partii Komunistycznej, z kt鏎ej wydalono j w 1955.