Związkowa Alternatywa powiadamia prokuraturę odnośnie działania spółki córki PLL LOT

[2020-12-02 23:47:10]

Zarząd Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa skierował do Prokuratury Rejonowej Warszawa Ochota powiadomienie o wykroczeniu popełnionym przez osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach LOT CREW Sp. z o.o. W piśmie podpisanym przez Piotra Szumlewicza i Monikę Żelazik czytamy o wykroczeniu polegającym na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia.

Brak stosownej rejestracji jest wykroczeniem określonym w art. 121 ust. 1 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a ponadto wykonywanie działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Z posiadanych przez związek informacji wynika, iż osoby kierujące ww. podmiotem nie dokonały obowiązku stosownej rejestracji prowadzonej działalności.

LOT CREW to spółka córka PLL LOT, która zajmuje się rejestracją kapitanów na samozatrudnieniu. Związkowcy od wielu miesięcy krytykują nie tylko funkcjonowanie LOT CREW, ale twierdzą też, że zatrudnianie nieetatowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki pracy na etat, jest sprzeczne z prawem.

AM

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.