10. rocznica śmierci Jolanty Brzeskiej

[2021-03-01 11:28:01]

W 10. rocznicę zamordowania Jolanty Brzeskiej odbędzie się w Warszawie szereg wydarzeń upamiętniających:

13:00 - na mokotowskim skwerze Jolanty Brzeskiej odbędzie się składanie kwiatów. Iwicka 19 (z udziałem posłanek i posłów partii Razem)

14:30 - składanie zniczy pod siedzibą Ministerstwa Sprawiedliwości i apel o przeprowadzenia śledztwa. Al. Ujazdowskie 11 (organizuje WSL i anarchiści)

18:00 - upamiętnienie Jolanty Brzeskiej pod jej domem organizowane przez Komitet Obrony Praw Lokatorów. Nabielaka 9

19:00 - hołd Brzeskiej po prawej stronie Wisły - Szmulki, Łochowska 1/29 (organizuje Stowarzyszenie Dla Pragi)

Jolanta Brzeska, działaczka Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów pozostawała w konflikcie z Markiem Mossakowskim, jednym z najbardziej znanych warszawskich kamieniczników, próbującym wyrzucić ją z mieszkania w którym zamieszkiwała. Dzięki reprywatyzacji Mossakowski stał się właścicielem kilkudziesięciu budynków w całej Warszawie.

Spalone ciało Jolanty Brzeskiej zostało znalezione 1 marca 2011 r. w znajdującym się na obrzeżach Warszawy Lesie Kabackim. Policja nie ustaliła w jaki sposób się tam znalazła.

Przez długi czas policja i prokuratura utrzymywały, że doszło do samobójstwa. Dopiero w marcu 2013 r. biegli sądowi wydali ekspertyzę, z której wynikało, że Jolanta Brzeska nie miała skłonności samobójczych i doszło najprawdopodobniej do zabójstwa.

lr, pc, wch

10 maja:

1920 - Rozpoczął się strajk powszechny na Górnym Śląsku.

1931 - Lewicowy republikanin Manuel Azaña został premierem hiszpańskiego rządu.

1935 - Rada Naczelna PPS uznając obowiązywanie tzw. paktu o nieagresji z KPP uznaje, że współpraca pozytywna z komunistami jest niemożliwa.

1936 - Manuel Azaña wybrany na prezydenta Republiki Hiszpańskiej.

1943 - Grupa Specjalna Armii Ludowej przeprowadziła zamach na Bar Podlaski w Warszawie, w wyniku którego zginęło 6 Niemców, a kilkunastu zostało rannych.

1944 - W Filadelfii na XXVI Międzynarodowej Konferencji Pracy przyjęto Deklarację Filadelfijską.

1973 - Powstał lewicowy Front Polisario, walczacy o niepoległość Sahary Zachodniej.

1981 - Socjalista François Mitterrand wygrał II turę wyborów prezydenckich we Francji zdobywając 52,2 % głosów.

1988 - Socjalista Michel Rocard został premierem Francji.

1994 - Nelson Mandela został pierwszym czarnoskórym prezydentem RPA.

2006 - Socjaldemokrata Giorgio Napolitano został prezydentem Włoch.