1 Maja w Warszawie

[2021-05-02 23:35:21]

1 maja w Warszawie pod pałacem prezydenckim odbyła się pikieta związkowa. Przedstawiciele górniczego Związku Zawodowego Przeróbka, OPZZ oraz Inicjatywy Pracowniczej domagali się wprowadzenia emerytur stażowych. Wznosili hasło "Nie dla pracy aż do śmierci!". Przypominali, że prezydent Andrzej Duda nie chce zająć się tematem emerytur stażowych.

Pikietę wsparły środowiska lewicowe, między innymi Ruch Sprawiedliwości Społecznej, a także lewicowi parlamentarzyści Magdalena Biejat oraz Maciej Konieczny.

Przeprowadzenie protestu próbowała uniemożliwić licznie przybyła policja. Zaczęła ona spychać część osób spod pałacu, dzielić protestujących na grupy pod pozorem "walki z pandemią" i zagłuszać przemówienia nadawanymi wezwaniami do rozejścia się. Związkowcy nie przerwali jednak protestu.

Na Placu Grzybowskim, przy kamieniu upamiętniającym zbrojną demonstrację PPS z 13 listopada 1904 roku odbył się wiec organizowany przez Stowarzyszenie Historia Czerwona. Uczestniczyli w nim członkowie Komunistycznej Partii Polski, Ruchu Sprawiedliwości Społecznej oraz Polskiej Partii Socjalistycznej.
Piotr Ciszewski ze stowarzyszenia Historia Czerwona przypomniał, że ludzie pracy nie mogą liczyć na wsparcie ani obecnych władz, ani tak zwanej "demokratycznej opozycji". Nawiązał też do kryzysu pandemicznego, który pokazał zniszczenia jakie spowodowała komercjalizacja systemu opieki zdrowotnej i innych usług publicznych.
Batłomiej Tomassi opowiedział o swoich doświadczeniach pracownika emigranta w Holandii. Obecnie sytuacja pracowników z Polski pogarsza się coraz bardziej.
Piotr Ikonowicz z RSS mówił o coraz większych trudnościach, na które napotyka działalność związkowa oraz bezprawnych zwolnieniach pracowników, którzy próbowali organizować związki zawodowe. Wezwał do zjednoczenia wysiłków różnych grup lewicowych.

Zebrani odśpiewali "Międzynarodówkę" i złożyli kwiaty przed kamieniem pamiątkowym.

Michał Warecki

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.