Exit poll: Kandydat opozycji wygrywa wybory w Rzeszowie

[2021-06-13 22:06:30]

Sondaże exit poll IBS wskazują, że w pierwszej turze wyborów na prezydenta Rzeszowa wygra Konrad Fijołek.

Fijołek, który startował z poparciem niemal całej opozycji. uzyskał 55,8 proc. poparcia. Na 25,1 proc. może liczyć Ewa Leniart z PiS, wojewoda podkarpacka. Trzecie miejsce przypadło Grzegorzowi Braunowi (Konfederacja) z 9,8 proc. głosów. Nieco mniej, bo 9,3 proc. uzyskał Marcin Warchoł, poseł Solidarnej Polski, popierany przez poprzedniego prezydenta Rzeszowa, Tadeusza Ferenca.

Oficjalne dane delegatura PKW ma podać w poniedziałek przed południem.

wch

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.