ZA w ZUS zawiadamia prokuraturę o utrudnianiu działalności związkowej w Zakładzie

[2021-12-27 00:32:32]

Zarząd organizacji zakładowej Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych złożył do prokuratury zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia zabronionych czynów karalnych przez pracodawcę, a w szczególności przez dyrektor departamentu zarządzania zasobami ludzkimi ZUS, Joannę Drozd oraz pełnomocnik prezesa ZUS do spraw kontaktów ze związkami zawodowymi, Wiesławę Musiał.

W piśmie do prokuratury zarząd organizacji wskazuje na łamanie przez ZUS art. 35 ustawy o związkach zawodowych, zgodnie z którym kto w związku z zajmowanym stanowiskiem lub pełnioną funkcją utrudnia wykonywanie działalności związkowej prowadzonej zgodnie z przepisami ustawy, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. Związek wskazuje też na łamanie art. 18 (3) Kodeksu pracy, zgodnie z którym pracownicy powinni być równo traktowani w zakresie nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych bez względu na przynależność związkową. Wreszcie Związkowa Alternatywa w ZUS przywołuje art. 26 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, zgodnie z którym kto w związku z zajmowanym stanowiskiem lub pełnioną funkcją przeszkadza we wszczęciu lub w prowadzeniu w sposób zgodny z prawem sporu zbiorowego, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

Liderzy organizacji zakładowej wskazują, że ZUS bezprawnie odmawia prowadzenia rozmów dotyczących sporu zbiorowego ze związkiem. Związkowa Alternatywa w ZUS nie jest zapraszana jako strona do zawierania porozumień, a także do wydawania opinii w sprawach ważnych dla pracowników. Związek jest też dyskryminowany chociażby przez brak informacji o istnieniu związku na stronie ZUS (pomimo wielokrotnych próśb o dopisanie takiej informacji – w międzyczasie inny związek został na stronę dopisany). Przewodnicząca naszego związku w ZUS, Ilona Garczyńska nie otrzymała adresu mailowego ani swojego, ani związkowego. Inne związki i ich liderzy taki dostęp otrzymały. Ponadto ZUS do wszystkich pracowników wysyła nieprawdziwe informacje jakoby Związkowa Alternatywa w ZUS nie spełniła wymogów formalnych, a maile pisane są w taki sposób aby ZZ ZA w ZUS zdyskredytować oraz ośmieszyć. Jednocześnie nie daje związkowi możliwości obrony ani podania prawdziwych informacji. Poprzez brak dostępu do maila wewnętrznego nie docierają do związku ważne informacje na temat spotkań z pracodawcą. Wreszcie związek nie jest informowany o zamiarze zwolnienia pracowników, co miało niedawno miejsce w stosunku do jego członka. Zwolniony pracownik zgłosi sprawę do sądu pracy, ale pracodawca w sposób oczywisty nie dopełnia obowiązku informowania związku o zamiarze zwalniania pracowników. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, pomimo wielokrotnych apeli o zmianę podejścia, bezprawnie utrudnia prowadzenie działalności związkowej. Jego władze przekraczają swoje uprawnienia, nie dopełniają obowiązków, składają nieprawdziwe oświadczenia, wypowiadają umowy o pracę z rażącym naruszeniem prawa. Dlatego związkowcy uznali, że przedstawiciele władz ZUS powinni ponieść odpowiedzialność karną za swoje działania antyzwiązkowe.

AM

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.