Koronawirus w Polsce (akt. stan na 12.01.2022)

[2022-01-12 08:07:28]

Mamy 16 173 nowych zakażeń i 684 zgonów - przekazał w środę rano w programie "Tłit" WP rzecznik rządu Piotr Müller. Tydzień wcześniej ​Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 17 196 nowych przypadkach koronawirusa w Polsce. Zmarło wówczas 632 pacjentów z COVID-19.

We wtorek resort zdrowia poinformował o 11 406 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem w Polsce. Na COVID-19 zmarły 493 osoby. Tym samym liczba ofiar COVID-19 w Polsce przekroczyła 100 tysięcy.

W poniedziałek i wtorek toczyły się dyskusje w rządzie ws. ewentualnego wprowadzenia dodatkowych obostrzeń. Jeśli trend wzrostu nowych zakażeń koronawirusem się utrzyma, w środę lub w piątek mogą zapaść decyzje o wprowadzeniu kolejnych restrykcji - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Dopytywany o lockdown, nie wykluczył zamknięcia np. galerii handlowych

wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.