Związkowa Alternatywa domaga się wysokich odsetek od niepłacenia wynagrodzeń na czas

[2022-02-17 00:46:04]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa domaga się wprowadzenia obligatoryjnych odsetek za niepłacenie wynagrodzeń na czas wysokości 0,5% zaległej wypłaty dziennie. Związkowcy wskazują, że niepłacenie wynagrodzeń na czas jest jedną z głównych patologii na polskim rynku pracy, a dochodzenie odszkodowań czy odsetek za opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia należy do rzadkości. Ich zdaniem odsetki za opóźnienia w wypłacie wynagrodzeń powinny być naliczane automatycznie, wedle przejrzystych reguł i niezależnie od rodzaju umowy.

Zgodnie z propozycją Związkowej Alternatywy za każdy dzień zwłoki pracodawca musiałby doliczać dodatkowe 0,5% w stosunku do kwoty brutto zawartej w umowie. Przykładowo, gdyby chodziło o kwotę 4000 zł, jeden dzień opóźnienia oznaczałby obowiązek wypłacenia dodatkowych 20 zł, a po miesiącu kwota by wzrosła do 30×0,5%, czyli 15%, a zatem 600 zł.

Związkowcy wskazują, że jako obywatele płacimy wysokie kary za łamanie przepisów, co dotyczy chociażby jazdy transportem publicznym bez biletu, łamania przepisów drogowych czy niespłacania kredytów bankowych na czas. W ich opinii również nieuczciwi pracodawcy ponosili konsekwencje swoich działań.

AM

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 września:

1863 - Urodził się Hugo Hasse, jeden z liderów niemieckiej socjaldemokracji; polityk SPD, potem USPD.

1902 - W Paryżu zmarł Émile Zola, francuski pisarz, główny przedstawiciel naturalizmu.

1919 - Szwecja: Wprowadzono 8-godzinny dzień pracy.

1937 - W wyniku konfliktu politycznego sanacyjne władze zawiesiły Zarząd Główny Związku Nauczycielstwa Polskiego, wyznaczając na państwowego kuratora b. działacza ONR Pawła Musioła.

1993 - Austria: Sąd w Wiedniu skazał G. Kuessela na 10 lat więzienia za organizowanie grup neonazistowskich.