Rosja napadła na Ukrainę

[2022-02-24 08:57:41]

Rosyjskie siły zbrojne zaatakowały Ukrainę. Rozkaz przeprowadzenia specjalnej operacji wojskowej wydał Władimir Putin.

Eksplozje słychać było m.in. w Kijowie, Charkowie, Odessie, Łucku, Sumach i Iwano-Frankowsku. Pojawiły się także informacje o ostrzałach w okolicach Boryspola pod Kijowem, gdzie znajduje się lotnisko międzynarodowe.

Prezydent Rosji w wystąpieniu powiedział, że okoliczności wymagają od Rosji zdecydowanych działań. Ich oficjalnym celem ma być "zdemilitaryzowanie" i "zdenazyfikowanie" Ukrainy. Putin wezwał także ukraińskich żołnierzy do natychmiastowego złożenia broni i powrotu do domów. Ostrzegł także wszystkich, którzy chcą wspierać naszego sąsiada.

Ci, którzy będą próbowali nam przeszkodzić, spotkają się z odpowiedzią militarną, która doprowadzi do konsekwencji, z jakimi się nie spotkaliście. Jesteśmy gotowi na wszystko – zaznaczył Putin.

Rosyjskie wojsko przy wsparciu sprzętu wojskowego, w tym pojazdów opancerzonych, naruszyło granicę państwową w obwodach czernichowskim, sumskim, ługańskim i charkowskim - poinformowała Państwowa Służba Graniczna Ukrainy.

Rosyjskie wojska wtargnęły też na teren Ukrainy od strony okupowanego Krymu.

wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.