Rosja: Dwóch parlamentarzystów zaprotestowało przeciwko wojnie z Ukrainą

[2022-02-26 11:09:19]

Michaił Matwiejew, deputowany Dumy Państwowej z Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej, sprzeciwił się prowadzeniu wojny z Ukrainą. Podkreślił, że gdy opowiadał się za uznaniem niepodległości separatystycznych republik, głosował za tym, by nie bombardowano Donbasu, a nie za bombardowaniem Kijowa. Wezwał też do przerwania wojny.

Uważam, że wojna powinna być przerwana natychmiast. Głosując za uznaniem DRL/ŁRL, głosowałem za pokojem, a nie za wojną; za tym, by Rosja stała się tarczą; żeby nie bombardowano Donbasu, a nie za tym, by bombardowano Kijów - napisał Matwiejew w nocy z piątku na sobotę.

Wcześniej zrobił to jego partyjny kolega Oleg Smolin. Polityk w piątek wieczorem zdradził, że "przeżył szok", gdy dowiedział się, że jego państwo zaatakowało Ukrainę na pełną skalę.

Smolin był przekonany, że po uznaniu niepodległości separatystycznych republik na wschodzie Ukrainy, rosyjskie wojska wkroczą do Donbasu, by zatrzymać się na linii rozgraniczenia walczących stron. Tak się jednak nie stało. Podkreślił przy tym, że siła wojskowa powinna być użyta w polityce tylko w skrajnym przypadku.

pap, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.