Chile: Zaprzysiężenie lewicowego prezydenta

[2022-03-11 17:50:44]

11 marca w chilijskim Kongresie Narodowym odbyło się uroczyste przekazanie władzy z rąk dotychczasowego prezydenta, Sebastiána Piñery, w ręce wybranego w grudniu Gabriela Boricia. Został on tym samym 34. głową państwa w historii tego kraju.

Na ceremonii obecni byli m.in.: prezydent Argentyny Alberto Fernández, prezydent Peru Pedro Castillo, król Hiszpanii Filip VI była prezydent Brazylii Dilma Rousseff oraz były lider brytyjskiej Partii Pracy Jeremy Corbyn.

36-letni polityk z lewicowej koalicji Frente Amplio należy do najmłodszych mężów stanu na świecie i jest pierwszym prezydentem Chile, który przyszedł na świat już po przewrocie wojskowym. Jestem niezwykle dumny z mojego gabinetu. I bardzo szczęśliwy, że znalazło się w nim więcej kobiet niż mężczyzn. (...) Nie zapominajmy, że dzisiejszy dzień zawdzięczamy chilijskiemu społeczeństwu. Idziemy dalej! - powiedział podczas uroczystości zaprzysiężenia.

Będziemy stawiać na autonomię polityczną na poziomie międzynarodowym, nigdy nie podporządkowując się niczyjej władzy, ale zawsze broniąc współdziałania i współpracy między narodami - obiecał prezydent Boric.

pzp, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 września:

1863 - Urodził się Hugo Hasse, jeden z liderów niemieckiej socjaldemokracji; polityk SPD, potem USPD.

1902 - W Paryżu zmarł Émile Zola, francuski pisarz, główny przedstawiciel naturalizmu.

1919 - Szwecja: Wprowadzono 8-godzinny dzień pracy.

1937 - W wyniku konfliktu politycznego sanacyjne władze zawiesiły Zarząd Główny Związku Nauczycielstwa Polskiego, wyznaczając na państwowego kuratora b. działacza ONR Pawła Musioła.

1993 - Austria: Sąd w Wiedniu skazał G. Kuessela na 10 lat więzienia za organizowanie grup neonazistowskich.