Nowa Zelandia: Lewicowy rząd obniża ceny komunikacji publicznej o połowę

[2022-03-16 13:41:17]

Jednym z największych problemów Nowozelandczyków są obecnie rosnące ceny paliw. Np. benzyna bezołowiowa podrożała o 15 proc. od początku roku. Z tego powodu 14 marca laburzystowski rząd Jacindy Ardern wprowadził prawo, które obniżyło ceny biletów transportu publicznego o połowę. Do tego rząd obniżył również akcyzę na benzynę o 25 centów za litr. Rozwiązania te mają funkcjonować przez najbliższe 3 miesiące, po czym przejdą one weryfikacje.

Prawdopodobne jest, że w kolejnych miesiącach zostaną wprowadzone kolejne regulacje mające pomóc mieszkańcom tego kraju, gdyż inflacja zapewne dalej będzie rosnąć. Jak stwierdził minister finansów, Grant Robertson: Rosyjska inwazja na Ukrainę nadal osłabia i destabilizuje światowe rynki energii, a w połączeniu z innymi presjami inflacyjnymi, jakie świat odczuwa z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw, to niestety jeszcze nie koniec.

og, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.