Warszawa: Demonstracje pierwszomajowe

[2022-05-02 21:42:50]

Kilkaset osób przemaszerowało 1 maja ulicami Warszawy w marszu pod hasłem "Nie damy się podzielić! Międzynarodowa solidarność ludzi pracy!". Demonstrację zorganizował komitet złożony z organizacji lewicowych, w tym Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii Polski, Polskiej Partii Robotniczej, Czerwonych oraz Stowarzyszenia Historia Czerwona.

Mówcy podkreślali konieczność sprzeciwienia się militaryzmowi oraz wojnie. Piotr Ikonowicz mówił o solidarności z uchodźcami wojennymi. Przemawiała też ukraińska uchodźczyni przebywająca w Polsce, która opowiedziała o losie uciekających przed wojną. Piotr Ciszewski ze stowarzyszenia Historia Czerwona wezwał do sprzeciwienia się przepisywaniu historii, propagandowo uzasadniającemu militaryzm. Przedstawiciele Czerwonego Frontu przedstawili trudne położenie młodych. O tym powiedziały również mówczynie z Czerwonych, które poruszyły temat braku mieszkań. Przedstawiciel PPR wezwał do walki o obalenie kapitalizmu jako systemu wspierającego nierobów, czyli kapitalistów. Do walki o zmiany wzywał również przedstawiciel Instytutu Marksa.

Po wiecu pochód ruszył pod kancelarię premiera, gdzie odśpiewano "Warszawiankę 1905 roku". Wznoszono hasła "Wolność, równość, pomoc wzajemna!". Po zakończeniu wiecu grupka jego uczestników udała się pod ambasadę Federacji Rosyjskiej, domagać się zakończenia wojny na Ukrainie.

1 maja swoje obchody Święta Ludzi Pracy - spacer majowy pod hasłem "Pokój, praca, bezpieczeństwo" zorganizowało też Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych oraz Nowa Lewica. Przemawiali partyjni liderzy, w tym Włodzimierz Czarzasty zapewniający, że parlamentarna lewica będzie bronić praw pracowniczych. Przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski zapowiedział, że związki zawodowe przedstawią premierowi listę żądań pracowniczych.

Uczestnicy spaceru przemaszerowali przy akompaniamencie orkiestry przed pomnik Ignacego Daszyńskiego przed którym odbył się wiec i złożenie kwiatów.

Michał Lisowski

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.