Posłowie Nowej Lewicy na trasie po Polsce - "Bezpieczna Rodzina"

[2022-08-04 14:51:35]

Powoli dobiega końca wakacyjna trasa Lewicy, która jest formą objazdu kraju i spotkań z wyborcami oraz członkami struktur w terenie. Posłowie docierają właśnie do ostatniego województwa - województwa lubelskiego. Trasa rozpoczęła się od wyjazdu posłów z Warszawy na zachód, do województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Następnie z zachodu Polski posłowie, którzy zmieniali się na poszczególnych odcinkach trasy, przemieścili się ku centralnym i wschodnim częściom Polski. Ostatnimi województwami na trasie są województwa podkarpackie i lubelskie. Ogółem posłowie Nowej Lewicy i Lewicy Razem odwiedzili ponad 100 powiatów, począwszy od 30 czerwca br.
Główną problematyką poruszaną w trasie i przy spotkaniach z wyborcami są problemy ekonomiczne związane z wysoką inflacją oraz wyprzedzeniem tempa wzrostu płac przez wskaźniki wzrostu cen. Posłowie prezentują program "Bezpieczna Rodzina", który obejmuje m.in. dodatek grzewczy w wysokości 3000 zł na jedno gospodarstwo domowe, podwyżki płac dla sektora budżetowego, obniżenie rat kredytów hipotecznych przez zamrożenie stawek WIBOR, leki po 5 zł dla emerytów oraz odblokowanie 270 mld zł z programów UE, które zamrożone są w chwili obecnej z powodu braku realizacji porozumienia z KE w zakresie poprawy praworządności systemu sprawiedliwości w Polsce jako warunku wypłaty owych środków.

Tomasz Rysz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.