Razem chce bezpłatnych podręczników dla szkół średnich

[2022-09-04 12:17:42]

Posłanki i posłowie partii Razem rozpoczęli kampanię na rzecz zapewnienia bezpłatnych podręczników dla uczniów szkół średnich. Ma to pomóc w wyrównywaniu szans uczniów z mniej zamożnych rodzin i odciążenie budżetów domowych w czasie kryzysu.

Partia Razem przypomina, że w tym roku zestaw książek do pierwszej klasy szkoły średniej kosztuje prawie 800 zł. Choć rząd zapewnia wsparcie na wyprawkę szkolną w wysokości 300 zł to suma ta nie pokrywa nawet połowy kwoty potrzebnej na wyposażenie ucznia i wielu rodzin na to nie stać.

Posłanka Magdalena Biejat przypomina, że „do tego dochodzą zeszyty, stroje na wf, koszty dojazdu. Dzisiaj, gdy szaleje drożyzna, wielu rodzin na cały komplet zwyczajniej nie będzie stać. To jest sytuacja, w której część młodych ludzi już na starcie poczuje wstyd związany ze swoją sytuacją materialną”.

Działacz młodzieżówki Razem, Leo Bieliński, przypomina: „ Artykuł 70. Konstytucji mówi, że nauka w szkołach jest bezpłatna. Dlaczego więc płacimy za podręczniki, a nasze wyniki w nauce zależą od zamożności naszych rodziców? Przecież rządowa wyprawka do tylko 300 zł, a więc mniej niż połowa kosztu podręczników licealnych”.

W przeciwieństwie do szkół podstawowych, licea i technika nie zostały objęte programem darmowych podręczników. Ustawa w tej sprawie została przyjęta przez Sejm w 2014 roku i dotyczyła początkowo uczniów pierwszych klas szkół podstawowych a od 2017 roku także uczniów klas starszych i gimnazjów. W 2014 roku Sejm odrzucił poprawki PiS, zgodnie z którymi z bezpłatnych podręczników mogliby korzystać uczniowie szkół ponadgimnazjalnych. Przeciwko poprawkom PiS było 269 posłów, 139 było za, pięciu posłów wstrzymało się od głosu.

Większość posłów odrzuciła także poprawki zgłoszone przez SLD i zmierzające do tego, by w przypadku wybrania przez szkołę podstawową innego podręcznika dla klas I-III niż rządowy, samorząd dostał na jego zakup dotację z budżetu państwa równą kosztowi zakupu podręcznika, który przygotowuje MEN. Przeciwko temu rozwiązaniu głosowało 220 posłów, 187 było za, ośmiu posłów wstrzymało się od głosu.

Teraz temat powrócił w nowym kontekście drastycznych podwyżek cen energii i wzrostu cen wszystkich produktów potrzebnych do życia. Ofiarami tej sytuacji są w pierwszej kolejności rodziny mniej zamożne.

Poseł Adrian Zandberg mówił, że „bezpłatne podręczniki w szkołach podstawowych to narzędzie zmniejszania nierówności, które się sprawdziło. Czas wprowadzić je także na poziomie szkół średnich. Dla rodziców, których dzieci kończą podstawówkę i idą do szkoły średniej, koszt podręczników to jest szok. A czas mamy na tyle trudny, że wiele rodzin martwi się, jak przetrwa zimę”.

Bartłomiej Zindulski

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.